Respect voor dieren

woensdag 23 november 2011

Berisping voor Roos Vonk???

Foto: Bert Beelen;  De Gelderlander
Professor doctor Roos Vonk is berispt door het bestuur van de Nijmeegse Radboud universiteit. Dit wegens haar samenwerking met een collega die de kluit belazerde. Het is inderdaad niet slim van haar geweest om uit het ‘onderzoek’ naar vleeseters te concluderen dat deze mensen ‘hufters’ zijn. Dat zijn ze natuurlijk wel maar dat zeg je niet – zeker niet als hoogleraar.

Ik voeg daar graag nog iets aan toe.

We weten allemaal dat dierproeven de ontwikkeling der wetenschap niet bevorderen maar tegenhouden. In ieder geval in veel zo niet alle gevallen. Maar dan heb je iemand als professor doctor Marianne Joëls, hoogleraar neurobiologie. Om precies te zijn: Marian Joels, PhD; Rudolf Magnus Institute of Neuroscience;  Department of Neuroscience and Pharmacology; University Medical Center Utrecht.

Deze dame doet graag dierproeven. Haar populair-wetenschappelijke boekje Een zeepaardje in je hoofd vermeldt er een aantal. Zo beschrijft zij in het hoofdstuk 'Bemoederzucht. Invloed van vroege levenservaringen' een - wreed - experiment met ratten.

De meerwaarde daarvan blijkt echter op geen enkele wijze!

Ten overvloede schrijft zij nog eens aan het eind: "Misschien geldt deze observatie bij ratten ook wel voor mensen...." (blz. 36)

 ***

En dan krijgt Roos Vonk een berisping!  Of all people.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten