De Volkskrant van 29 oktober j.l. wijdt twee pagina’s aan het onderwerp ‘polypil’, met daarbij een grote kleurenfoto van de Britse onderzoekster Partridge (foto), die in dit artikel geïnterviewd wordt door Ellen de Visser. De bedoeling van het slikken van de polypil is ‘gezond oud worden’. Als het werkt gaan we dus gezond dood. Wilt u even proberen zich dit voor te stellen?
De kop van dit artikel noemt het opwindend nieuws, t.w. dat we veroudering inderdaad kunnen beïnvloeden.‘Ik weet alleen niet met hoeveel jaar’ lezen we daar ook nog, uit de mond van Partridge. Inderdaad: wat weet zij eigenlijk wel?!
Nog een citaat: ‘Het zou me verbazen als we binnen tien jaar niet routinematig een polypil slikken’.
Er moet dus nog veel onderzoek gedaan worden. De ‘onthullingen’ zijn dan ook rijkelijk prematuur. Het interview met de Britse staat bol van de veronderstellingen. En passant wordt een vorig ‘veelbelovend’ onderzoek naar de prullenmand verwezen (inz. resveratrol).
Nochtans wordt herhaald dat het opwindend nieuws is, en dat we in een opwindende tijd leven. Het is allemaal zo enerverend dat de Volkskrant meteen maar even 50 kaarten weggeeft voor een spreekbeurt van Partridge in het Amsterdamse AMC.
De lezer die met z’n voetjes op de vloer blijft, vraagt zich af wat we met zulke kulverhalen aanmoeten. De Volkskrant is toch geen sprookjesboek? Waarom wordt in plaats van zulke fantasieverhalen niet verslag gedaan van werkelijk behaalde resultaten? Leg bijv. eens precies uit wat er misgegaan is in het onderzoek naar de werking van resveratrol. Zo’n reconstructie gaat tenminste ergens over.
Dierproeven
Linda Partridge spreekt onverbloemd over haar experimenten met fruitvliegjes, met muizen en zelfs met apen. In een tijd waarin het verzet tegen dierproeven hand over hand toeneemt, nodigt de Volkskrant ons uit om naar een onderzoeker te komen luisteren die zelfs niet terugdeinst voor proeven op apen!
‘De apen hebben we 30% minder eten gegeven dan normaal, een muis kun je op 50% van zijn rantsoen zetten.’Wat bij mensen nuttig zou zijn is onduidelijk.’ Inderdaad: bekijk alleen maar even de foto van de forse Partridge zelf.
Conclusie
Er wordt (inter)nationaal actie gevoerd tegen dierproeven in het algemeen, en in het bijzonder tegen de proefdiertransporten van KLM/Air France (www.airsouffrance.fr), tegen handelaren in proefdieren zoals gebrs. Hartelust in Tilburg, en tegen allerlei laboratoria, met als beruchtste het Apenlaboratorium (BPRC) in Rijswijk.
Het is dan ook niet te geloven dat de krant zich leent tot spreekbuis van een witte jas die niet alleen er lustig op los fantaseert, en speculeert over ‘gezond doodgaan’, maar die ook nog eens gespeend is van iedere moraal.
***
Geachte lezer,
Hartelijk dank voor uw brief die wij met belangstelling hebben gelezen. Helaas kunnen wij uw brief niet plaatsen. Wij stellen uw mening zeer op prijs en hebben uw brief doorgestuurd naar Ellen de Visser.
Met vriendelijke groet,
Henk Müller
Brievenredactie de Volkskrant
Idioot dat de Volkskrant die uitmuntende brief van je niet durft te plaatsen. Zeker bang om advertentieinkomsten van de farmaceutische industrie te ontberen. Denk aan al die multivitaminepreparaten die ze ons proberen aan te smeren, alsof het niet beter is gevarieerd te eten en voldoende lichaamsbeweging te nemen in de buitenlucht. Als veganiste neem ik wel een vit. B12-supplement in.
BeantwoordenVerwijderen"Ik ben ook sceptisch over de claims van de beroemde Engelse professor Linda Partridge. Zij belooft dat haar onderzoek bij fruitvliegjes, wormen en muizen binnen tien jaar leidt tot een pil die ons langer doet leven, met minder kanker, hart- en vaataandoeningen, botontkalking en suikerziekte.
BeantwoordenVerwijderenIk geloof daar niets van."
Martijn Katan
http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/435-19-november-van-muizen-en-mensen.html