Respect voor dieren

zondag 19 juni 2011

Waarom apen geen aids krijgen


In het Leidse universiteitsblad Mare van deze week (Mare 16, blz 9) doet ene Erik Rutjens verslag van zijn promotie-onderzoek, preciezer gezegd van zijn proeven met chimpansees in het BPRC in Rijswijk.

De stupiditeit van deze man (en zijn interviewer) is met geen pen te beschrijven. Men leze het stukje zelf.
Rutjens doet in het universitetsblad een poging tot zelfrechtvaardiging.
Hij koestert daarbij zelfs de illusie dat hij zijn dierproeven de burger wel kan uitleggen.
Compleet vervreemd van de maatschappij.

Want behalve dat zijn slachtoffers, de proefdieren, niet kunnen reageren, heeft hij ook aidspatiënten niets te bieden.
Daarnaast ontbreekt hem het inzicht dat zijn dierproeven veel mensen tot in het diepst van hun ziel kwetsen en dat diezelfde proeven een bron blijven van maatschappelijke spanning.

Het meest droevige van het artikel is misschien dat niet verklaard wordt waardoor de CD4-T-cellen van chimpansees wèl blijven functioneren met hiv/siv-virussen erin, en die van mensen niet.

Te vrezen valt dat ook het proefschrift dit inzicht niet biedt.

3 opmerkingen:

  1. Wat met mensapen niet meer mag worden gedaan, mag met muizen nog wel worden gedaan. De antivivisectiebeweging bestaat al langer dan een eeuw. Het is intriest dat dierproeven nog altijd worden toegestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een belangrijk deel van de Europese bevolking is minder gevoelig voor infectie door hiv, het virus dat aids veroorzaakt.
    Een heel klein deel is zelfs immuun.

    Een genetische mutatie die alleen in Europa lijkt voor te komen is daar de oorzaak van. Deze mutatie is pas 700-1000 jaar geleden ontstaan en toen wijd verspreid. Mensen met een zogenaamde CCR5-delta-32 mutatie zouden dan immuun zijn geweest voor respectievelijk de pokken of de pest.

    Als de frequentie van de mutatie geleidelijk is gegaan dan zou dat een aanwijzing kunnen zijn dat pokken een verklaring zijn voor het bestaan van de mutatie.

    Heeft de mutatie zich echter in stappen verspreid dan wijst dat eerder op de builenpest als verklaring.

    Hiv infecteert witte bloedlichaampjes in het lichaam en dringt deze cellen binnen door zich te hechten aan twee receptoren, CD4 en CCR5.

    Ongeveer 10% van de Europeanen heeft echter minder CCR5-receptoren op zijn cellen doordat er 32 baseparen missen in een van de twee genen die voor CCR5 coderen.

    Eén procent heeft zelfs twee defecte genen en is daardoor vrijwel immuun voor hiv-1

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In het stukje waarnaar wordt verwezen, staat dat aids meer voorkwam bij homo's. Dit geldt alleen voor mannen. Vrouwen lopen juist een veel grotere kans aids te krijgen door heteroseksueel contact dan door homoseksueel contact.

    BeantwoordenVerwijderen