Respect voor dieren

dinsdag 14 juni 2011

Henk Bleker (CDA) en de jacht


ERMELO - Gravende konijnen bedreigen het eeuwenoude urnenveld op de Groevenbeekse heide in Ermelo. Om te voorkomen dat de diertjes het archeologische monument vernielen, gaat de gemeente de konijnen actief bestrijden.

Een populatie konijnen mag normaliter niet zomaar een kopje kleiner worden gemaakt.

De gemeente Ermelo heeft daarom een verzoek ingediend bij de Rijksoverheid en uitgelegd hoe de vork in de steel steekt.

Het Rijk heeft hierop toestemming gegeven de konijnen te bestrijden. Wanneer wordt begonnen met de jacht op de diertjes is nog onbekend. 

Urnenvelden ontstonden aan het einde van de Bronstijd, omstreeks 1100 voor Christus. Mensen verbrandden hun doden en wat overbleef werd in een urn gestopt en begraven.
Omdat urnen vaak geconcentreerd werden begraven ontstonden er op den duur kleine heuveltjes, beter bekend als urnenvelden.

 ***
Commentaar Bionieuws
Na het opdoeken van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het korten op natuurbescher­mingsgeld en het massaal afschieten van ganzen heeft staatsecreta­ris Henk Bleker van EL& I opnieuw een project bedacht om zich geliefd te maken bij natuurbeschermers.

Afschieten van konijntjes is normaal verboden, maar Bleker maakt graag een uitzonderingvoor het Gelderse Ermelo. Daar graven de pluizige vriendjes naar hartenlust gangen in een rijksmonumentaal urnenveld.

Op last van Bleker gaan tientallen flapoortjes binnenkort zelf het graf in. Een klein jachtpartijtje is nog altijd goedkoper dan het oplappen van een doods grafheuveltje. 

2 opmerkingen:

  1. Laat de doden hun doden begraven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt ook vossen in zetten. Maar ja, afschieten is natuurlijk leuker, voel je je machtig en zo. Kinderen......

    BeantwoordenVerwijderen