Respect voor dieren

maandag 20 juni 2011

Dierproeven: apen

Al enige jaren voeren de Antidieproevencoalitie (ADC) en Respect voor Dieren actie om een verbod op de apenhandel te krijgen. De acties worden toegespitst op de Tilburgse importeur met de gezellige naam: Hartelust.

Het BPRC in Rijswijk herbergt nog altijd de grootste kolonie apen van Europa zo niet van de wereld. Een heel grote klant van Hartelust.
Het BPRC heeft evenwel de proeven op chimpansees moeten opgeven. Hoeveel mensapen in Rijswijk het leven gelaten hebben, weet alleen directeur Bontrop.
Een van de laatste onderzoekers die proeven op deze dieren gedaan hebben, is Erik Rutjens geweest. Hij kon er nog net op promoveren. Wees er maar trots op: een doctorshoed waar het bloed vanaf druipt.

De chimpansees werden misbruikt voor aidsonderzoek. Het heeft niets opgeleverd, behalve – wereldwijd – een verlies van tienduizenden primaten.

Als laatste land in Europa nam Nederland in 2003 een verbod op proeven met mensapen op in de Wet op de Dierproeven. Art. 10e luidt:

Het is verboden een dierproef te verrichten waarbij gebruik wordt gemaakt van de volgende diersoorten:

·                 chimpansee (pan troglodytes)
·                 bonobo (pan paniscus)
·                 orang-oetan (pongo pygmaeus)
·                 gorilla (gorilla gorilla).

De vraag die nu rijst is: 
als proeven met mensapen niet werken, wat kan dan verwacht worden van proeven met soorten die genetisch verder van de mens af staan?

Makaken (foto) bijv. worden in Rijswijk misbruikt voor medisch onderzoek, omdat de genen lijken op die van de mens. In 1990 werd ontdekt dat zij dragers zijn van het herpesvirus. Net als bij aids hebben de apen er zelf geen last van.

Maar hoe kan het deze proeven wel mogen doorgaan? Immers: hoe reĆ«el is de kans op de vinding van een geneesmiddel als proeven op chimpansees al niks opleverden? 
Nog afgezien van het feit dat aids wel even een andere ziekte is dan herpes!

Wordt Nederland weer het laatste land dat proeven met primaten gaat verbieden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten