Respect voor dieren

maandag 20 juni 2011

De idee ‘olifant’

Nederland herbergt tientallen olifanten. Ze struinen niet gezellig over de Drentse hei of de Veluwe, maar zijn opgesloten achter hoge hekken in dierentuinen. Het is wel de meest omstreden soort die door dierentuinen gehouden wordt. Als het ergens duidelijk is hoe dierentuinen dieren mishandelen, dan wel hier. Zelfs de kleinste dierentuin – Amersfoort – moet er maar liefst zes op na houden. Het zijn bijna altijd Indische olifanten, die zijn iets kleiner dan de Afrikaanse.

Wat de bezoeker eigenlijk ziet is geen echte olifant maar alleen de vorm ‘olifant’. Om met Plato te spreken: de idee van de olifant. De buitenkant dus. Wie de levenswijze van de dieren wil leren kennen, gaat natuurlijk niet naar Amersfoort.

Rijkswaterstaat heeft dat begrepen. Je hebt helemaal geen levende dieren nodig, om de vorm  te laten zien. Ze liet vijf van deze kolossen maken en gaf ze een plek langs de snelweg A6, ter hoogte van Almere. Geen automobilist die ze niet kent. Hoe snel je ook rijdt, deze dieren zie je niet over het hoofd. Zie dit filmpje.

Wat mij betreft een prima oplossing. Bevrijd de levende olifanten uit hun martelende gevangenschap.

Hieronder een kudde in Vlaanderen.

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens! Olifanten horen niet in dierentuin en circus!

    Beter een korter leven in vrijheid als een lang leven in gevangenschap!

    BeantwoordenVerwijderen