Respect voor dieren

vrijdag 9 juli 2010

De giraffe


Een dierentuin is een bedrijf, dat veel kosten maakt aan personeel en dieren. Het is op zich al een wonder dat er zoveel dierentuinen – tientallen, grote en kleine – in dit kleine land kunnen bestaan. Van crisis is hier weinig te merken – alleen Emmen meldde recent financiële problemen.

Van bezoekers alleen kan een dierentuin niet bestaan: er zal subsidie van gemeente (en provincie?) bij moeten. Misschien dat een zuiver commerciële onderneming als Libema quitte kan spelen door combinatie met een pretpark en vakantiepark (Beekse bergen)

Je moet om publiek te trekken wat te bieden hebben. In de eerste plaats apen, hun gedrag vinden we leuk want herkenbaar. Daarom heeft niet alleen de Apenheul enige honderden apen, maar zijn ze ook overal elders.

De tweede attractie zijn de katachtigen, die hun aantrekkelijkheid ontlenen aan de vergelijking met de huiskat.

Een volgende categorie zijn de giraffen. Door hun spectaculaire uiterlijk zijn ze een inkomstenbron voor vrijwel iedere dierentuin. In Europa worden er dan ook vele honderden gehouden; ook in stadsdierentuinen als Artis en Antwerpen tref je ze aan. Grote aantallen vind je in vrijwel alle Nederlandse dierentuinen. Dat gaat op de bekende vaderlandse manier. Als Arnhem (Burgers) ze heeft, dan moet Rhenen (Ouwehand) ze natuurlijk ook hebben. Die plaatsen liggen 25 km van elkaar. Heeft Amsterdam ze, dan Rotterdam – op 70 km – natuurlijk ook.

Onze dierentolk, mevrouw Piek Stor, ging vandaag een praatje maken. Jammer genoeg vertelt ze niet in welk park ze was. Maar ze trof het, er kwam er een naar haar toe die geruststellend zei:

“Ik heb het goed hier.”

Ze vervolgt: "Hij geeft het beeld dat hij het hele terrein heeft om te lopen. En hij laat me voelen dat hij een rustig, relaxed dier is."

‘Het hele terrein’ staat hier dus voor de Afrikaanse savanne, waarop een kudde in vrijheid vrijwel voortdurend in beweging is. Maar kennelijk heeft zo’n dier daar helemaal geen behoefte aan. Misschien is een circuswagen ook al voldoende.

Op het plaatje hierboven zie je hoe fijn de giraffe het in de dierentuin heeft: binnen een afgerasterd gebied(je) zijn de kale bomen ook nog afgerasterd.

4 opmerkingen:

  1. Ja,een Piekfijn wijf,die mevrouw Piek!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor een klein bedragje komt ze bij je thuis praten:

    http://www.piekstor.nl/waardebepalingachteraf.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En ja ze praat ook met 'vrije dieren' en gaat ook gewoon naar Circus Renz voor een 'goed gesprek'.
    Censuur op haar blog,inleiding is weggehaald en twee of 3 artikelen en mijn commentaar is natuurlijk niet geplaatst.
    Mevrouw heeft aan fantasie geen gebrek.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Madame woont in Zutphen.
    Ik gok dat ze Burgers dierenpark in Arnhem bezoekt. (37 km)

    BeantwoordenVerwijderen