Dat we dat maar even wisten: er stond een keurige man voor ons.
Bij nader inzien valt dat een beetje tegen.
Reumer is namelijk directeur van een obscuur Rotterdams museum dat hij draaiende moet zien te houden. En dus was hij niks te beroerd om van 30 september 2007 tot 17 maart 2008 propaganda te maken voor het dierencircus met een tentoonstelling onder de naam Hoe tem je een leeuw? (met vrijkaartjes voor het kerstcircus in Ahoy).
Voor mensen die met dieren begaan zijn, is het verschil tussen de exploitatie van circusdieren en proefdieren niet zo heel groot.
***
Circuswezen en dierentuin hangen nauw samen, al hangt men dat niet graag aan de grote klok. Je komt dan ook steeds dezelfde namen tegen. Niet alleen van de liefhebbers, zoals Ron Mikkenie en Mike Leegwater, maar ook van profiteurs zoals Jet Bakels, Babette de Jonge, en anderen die een graantje meepikken van de exploitatie van dit dierenleed.
Reumer bracht er voor de opening van zijn tentoonstelling een aantal bij elkaar.
Een van die mensen daar was Tom Dieck, een man die er, samen met zijn vader, een groep leeuwen en tijgers op na houdt en daarmee beroepsmatig optreedt in circussen, o.a. bij Herman Renz.
Zijn roofdiergroep bestaat uit vijf leeuwen (3m/2v) en drie tijgers.
Deze familie is een schakel tussen circus en dierentuin, als volgt.
Olmen
Het nieuws, in 2007, dat tijgers door de dierentuin van Olmen (België) voor het circus verkocht waren aan de familie Dieck, sloeg in als een bliksemslag bij heldere hemel.
Daarbij had de directeur van deze dierentuin, Charles Verheyen, eerst verklaard dat de tijgers “naar een dierentuin elders” verhuisd waren…
Amersfoort
Marjo Hoedemaker van Dierenpark Amersfoort is bij Dieck op bezoek geweest, toen hij een nieuwe leeuw zocht. De leeuw van Amersfoort is op 19-jarige leeftijd gestorven. Of de aankoop gelukt is weet ik niet; Dieck ontkent het.
Waar de nieuwe leeuw in Amersfoort dan wel vandaan is gekomen, vermeldt de geschiedenis niet.
***
De Olmense dierentuin is niet de enige die zijn ‘surplus’dieren op deze manier van de hand doet. In principe moeten alle dierentuinen van hun overtollige dieren af. ‘Overtolligheid’ is een gevolg van de fokprogramma’s. Er worden veel meer dieren gefokt dan voor instandhouding nodig zijn. En omdat er geen ruimte voor al die dieren is, moeten ze worden opgeruimd.
Dieck: “De laatste keus is euthanasie, dus zullen eerst alle andere opties bekeken worden. En als de dieren op deze manier nog wat opbrengen (1000-2000 euro per dier), dan is dat uiteraard meegenomen.”
Een ander gevolg van de fokprogramma’s is het stichten van nieuwe dierentuinen. Fokken als werkverschaffing dus. Want helaas – deze dieren in het wild loslaten is geen optie.
Deze contacten en deze handel kunnen allemaal plaatsvinden binnen EAZA, de Europese Ver. van Dierentuinen en Aquaria, waarbij beide dierentuinen aangesloten zijn niet alleen, maar waarvan de Nederlander Bert de Boer (ex-Apenheul) zes jaar lang voorzitter was (1993-2009).
Duidelijk is dat de 'zelfregulering' van EAZA, bij alle pretentie, niks voor de dieren betekent.
De EAZA is net zo'n 'sigaar uit eieen doos' als het keurmerk van de kinderboerderijen.
BeantwoordenVerwijderen