Respect voor dieren

dinsdag 6 juli 2010

De witte tijger als attractie

Leucisme is een afwijking bij dieren EN mensen die leidt tot een verminderde pigmentatie. Leucisme lijkt op albinisme en wordt daar soms mee verward.
Leucisme resulteert in een vermindering van alle types huidpigment, niet slechts van melanine.

Dieren met deze afwijking (mutatie) hebben een witte vacht, huid, veren of schubben. De afwijking kan ook alleen voor delen van het lichaam zijn.

De verschillen met albinisme zijn dat leucistische dieren hun normale kleur ogen hebben (albinistische dieren hebben rode ogen) en dat leucistische dieren geen verhoogde gevoeligheid hebben voor zonlicht. (bron: wikipedia)

***

Witte tijgers zijn Bengaalse tijgers met een afwijking in de kleur van de ogen en de vacht. Qua bouw zien ze er verder hetzelfde uit.

Ze hebben een roomwitte vacht met bruine strepen en opvallende blauwe ogen.

De witte tijger is geen albino, want hij heeft wel pigment (donkere strepen) en blauwe ogen in plaats van rode.

Deze kleurvariëteit is zeer zeldzaam in het wild, maar een populaire attractie in gevangenschap, en hij wordt regelmatig gehouden in dierentuinen, waaronder twee in Dierenpark Amersfoort.

Alle witte tijgers stammen af van één individu. Bijna alle witte tijgers die nu in dierentuinen en circussen leven, zijn nakomelingen van de witte tijger die in 1951 in de jungle van centraal India werd gevonden door de Maharadja van Rewa.

Een eng verhaal hierover op de site van Pantera.

6 opmerkingen:

  1. Het enge verhaal heb ik maar niet gelezen. Ik vind die witte tijger wel een prachtig dier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad,een prachtig dier!Zou mooi zijn in de natuur waar veel ruimte is!

    Binnenkort ook in het GAIApark in Kerkrade!
    Helaas! Jammer dat hier niet genoeg protest tegen is geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een Duitse verzorgster is gisteren aangevallen door een witte Bengaalse tijger en daarbij zwaargewond geraakt. Ze was het hok van de tijger aan het schoonmaken toen ze werd gegrepen door het dier. Ze had de doorgang niet genoeg vergrendeld. Het voorval gebeurde in een Duitse dierentuin in Aschersleben (Saksen-Anhalt). Het dier greep de 30-jarige verzorgster bij haar hals. De adjunct-directeur, die toevallig in de buurt was, lokte het beest weg. De vrouw is met bijt- en krabwonden aan haar schouders en arm naar een ziekenhuis in Maagdenburg overgebracht. (dec.2009)
    Deze tijger heeft eerder voor ophef gezorgd. In 2008 beet de 3-jarige tijger zijn soortgenoot Tanja dood.
    -----------------------------------------
    Een verzorger in een Nieuw-Zeelands dierenpark is woensdag doodgebeten door een witte tijger. De man wilde samen met een collega het hok van de tijgers schoonmaken, toen een van de roofdieren hem aanviel. De zeldzame tijger zou zijn afgemaakt, zo meldden lokale media. (mei 2009)
    ------------------------------------------
    Roy Horn, van het wereldberoemde duo Siegfried & Roy, ontsnapte ternauwernood aan de dood, toen hij door een witte tijger in de nek was gebeten tijdens een optreden in Las Vegas. (2003)

    BeantwoordenVerwijderen