Respect voor dieren

vrijdag 9 juli 2010

Kiesdrempel

Er zijn bij de laatste kamerverkiezingen ruim 9 miljoen geldige stemmen uitgebracht. Indien men een kiesdrempel zou willen invoeren van bijv. 5%, dan zouden er minimaal zo’n 470.000 stemmen op een partij uitgebracht moeten worden.
De volgende partijen zouden dan niet meer vertegenwoordigd zijn: Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SGP. Momenteel hebben deze partijen in totaal 10 zetels. Minder dan 10% van het totaal.
Er zouden dan nog zeven partijen overblijven.

Verhoogt men de kiesdrempel naar 10%, dan sneuvelen ook SP, GroenLinks en D66, ofwel nog eens 35 zetels.
Dan blijven er slechts vier partijen over: VVD, PVV, PvdA en CDA, die bij elkaar 45 zetels extra moeten verdelen. Handiger is het dan om het aantal tweedekamerzetels meteen terug te brengen tot 100.

Het ligt voor de hand dat de regeerbaarheid gebaat is met de laatste mogelijkheid.

4 opmerkingen:

  1. De regeerbaarheid mag gebaat zijn met de laatste mogelijkheid, maar de democratie is het niet. Laat de kiesdrempel in Nederland blijven zoals deze is, voor mensen en dieren. Ik moet er niet aan denken dat je alleen nog een progressieve en een conservatieve stroming zou krijgen. De laatste mogelijkheid die jij oppert, zou trouwens alleen rechts en het midden tot hun recht laten komen. Waar blijft links dan? Alleen op de barricaden? Van mij mag dit wel, maar eerlijk is het niet. Jij lokt zo een revolutie uit en jij lijkt mij niet iemand die hierop gebrand is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij een kiesdrempel dwing je partijen tot samenwerking. Als bijv. SP en GroenLinks zouden samengaan, kunnen ze de derde partij van het land worden, na VVD en PvdA. Dan heb je dus een stevig links blok.

    Op dit moment hebben die twee linkse partijen niets in te brengen dan lege briefjes. Verkeerd begrepen eigen belang ('ideologie').
    Gemiste kans voor Agnes Kant en Femke Halsema.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo gezien, heb je gelijk. Overigens is Agnes Kant opgevolgd door Emile Roemer.

    Maar de Partij voor de Dieren dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De PvdD profiteert - terecht - van de versplintering. Uiteraard is het prettig je stem op dit podium te kunnen laten horen. Nochtans is het de vraag hoeveel invloed ze werkelijk heeft. De rol van ‘de haas in de marathon’ hoeft niet per se in het parlement uitgeoefend te worden, dat kan ook daarbuiten gebeuren.

    Daarbij: een echte (grote) volkspartij zal het nooit worden. Daarvoor houden de mensen - i n c l u s i e f de dierenvrienden - teveel van zichzelf.

    Er was een mogelijkheid geweest dat Halsema en Kant elkaar in de persoonlijke sfeer hadden kunnen vinden. Door hun partijen tot samenwerking te brengen hadden ze kunnen laten zien dat ze 'staatslieden' waren, en geen politieke kabouters, met hemelhoge ego’s.

    De kans dat Roemer en Halsema elkaar hierin zullen vinden lijkt mij veel kleiner. Roemer moet zich nog eerst helemaal waarmaken. Ook die is nog volop met zichzelf bezig.

    BeantwoordenVerwijderen