Respect voor dieren

maandag 5 juli 2010

'Maatschappijleer' en de ontuchtige zwemleraar

In het voortgezet onderwijs wordt het vak ‘maatschappijleer’ gegeven. Dat is geen sinecure, het vak heeft weinig aanzien. Met kunst- en vliegwerk wordt geprobeerd leerlingen voor het vak te motiveren.

De leerstof gaat voor een groot deel over strafrecht. Ik heb dat nooit begrepen. Het is alsof onderwijs gegeven wordt aan crimineeltjes in de dop, die afgeschrikt moeten worden door de sancties van het strafrecht. Op een middelbare school is echter het aantal leerlingen met een misdadige aanleg dat jaarlijks kennismaakt met bijv. het Bureau Halt, op de vingers van een hand te tellen.

De maatschappelijke reacties op vonnissen van strafrechters maken het belang van deze leerstof echter wel duidelijk. Die reacties zijn namelijk vrijwel altijd extreem. Misschien zouden ze zonder deze lessen zelfs nog omvangrijker zijn. De vox populi ziet het liefst iedere wetsovertreder voorgoed verbannen uit de samenleving.

Toevallig hoorde ik op de autoradio een interview met de advocaat van de zwemleraar die zich aan jonge meisjes vergrepen heeft. Dat was vrijdagochtend j.l., enkele uren voor de rechter vonnis zou wijzen. Het onbenul van de drie verslaggevers die de advocaat aan de tand voelden, was schrijnend. Ongewild plaatsten ze mr. Van der Kruijs voor de neutrale luisteraar in een ‘heldenrol’.

Toen ik later op de dag het vonnis vernam, nam ik ook mijn petje nog eens diep af voor de Bossche rechtbank, die – naar mijn mening – een weloverwogen, uitgebalanceerde veroordeling uitsprak.

8 opmerkingen:

  1. Ben je wel lekker met 'uitgebalanceerde uitspraak?'en "petje af voor de Bossche rechtbank"?Die man staat dus na aftrek van voorarrest en goed gedrag,binnen 3 jaar weer op straat want TBS heeft hij niet opgelegd gekregen.ZEVENENDERTIG!!! kinderen misbruikt (waarschijnlijk topje van de ijsberg)dus pak'm beet een maand vast per misbruikt kind. Het is maar wat je uitgebalanceerd vind.
    Ik vind het ronduit schokkend en schandalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Opmerkelijk: wat je nooit hoort is dat mensen een straf te hoog vinden. Dat zou je toch mogen verwachten: als een straf te licht is kan hij ook te zwaar zijn.

    De enige keer wanneer je wel eens hoort dat men vindt dat iemand te zwaar bestraft is, is als het over de spreker zelf (of zijn naasten) gaat...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat stempelientje zegt. TBS had hier gemoeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Alex: ik mis de motivering. Heb je kennisgenomen van het vonnis, of voel je het aan je water?

    "De officier van justitie heeft gesteld dat het recidiverisico erg groot is, dat de verdachte een acuut gevaar vormt en dat daarom TBS noodzakelijk is, maar zij heeft dit naar het oordeel van de rechtbank niet verder onderbouwd met enige gedragskundige rapportage of nader onderzoek.

    De psychiater en de psychologe hebben in hun rapportages geconcludeerd dat een klinische opname -en dus ook TBS- niet is aangewezen. Volgens hen is een intensieve, ambulante dagbehandeling toereikend om het recidiverisico te reduceren tot een aanvaardbaar laag niveau, naast controle vanuit de reclassering en medicatie.

    De rechtbank heeft het advies van deze deskundigen overgenomen, gezien hun grote expertise op het terrein van zedendelicten en de zorgvuldigheid van hun onderzoek."

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Motivering.. dat is simpel. Iemand die kinderen misbruikt moet gewoon TBS krijgen. Er zijn genoeg fouten gemaakt door zogenoemde experts waardoor bepaalde figuren te vroeg zijn vrijgelaten. Geen of weinig kans op herhaling toedichten aan een persoon die tig keer dezelfde handeling herhaald heeft is gewoonweg dom.

    Kindermisbruikers opsluiten tot nader order.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je generaliserende uitgangspunt is verkeerd.
    Strafrecht is maatwerk.

    TBS is een behandeling - die moet wel zinvol zijn.

    Er zijn twee deskundigen die advies gegeven hebben.
    De rechtbank - drie mensen - hebben die adviezen beoordeeld.

    Dat er wel eens fouten worden gemaakt wil niet meteen zeggen dat het systeem niet deugt.
    Je kunt moeilijk aan het feit dat er wel eens fouten worden gemaakt de conclusie verbinden dat iedereen dan maar opgesloten moet worden.

    [Het TBS-systeem is inmiddels verworden tot een soort extra-gevangenisstraf - dank zij paniekvoetbal van de politiek: de vox populi.
    Ook daar houden rechters rekening mee.]

    De essentie is natuurlijk dat niemand - noch enig strafstelsel - ons vrijwaart van misdaad. Dat zouden de brave burgers wel willen maar dat zit er echt niet in.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het lijkt me duidelijk dat deze persoon deze feiten heeft gepleegd. Het lijkt me gewoon beter deze persoon onder behandeling te stellen. Gevangenisstraf en binnen korte tijd weer buiten is onrecht. Deze persoon moet zo min mogelijk buiten zijn.

    Het huidige systeem deugd zeker niet. Niet dat het altijd verkeerde uitspraken doet, maar het systeem is niet meer van deze tijd. Het is veels te veel vanuit de letter van de wet ipv van het hart van de wet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mensen die zulke gruwelen begaan dienen uit de maatschappij verwijderd te worden en de maatschappij moet beschermt worden tegen zulke mensen.Daarbij moeten slachtoffers ook recht hebben op een stukje genoeg doening,en niet in angst te leven dat ze deze crimineel nog eens tegenkomen.Stelselmatig heeft hij zich aan kinderen vergrepen,het gaat niet om een eenmalige fout van hem.Hij is net zo lang doorgegaan tot hij gepakt werd.

    BeantwoordenVerwijderen