Respect voor dieren

zondag 6 juni 2010

Het failliet van de kinderboerderij


Vandaag met zeven activisten enkele uren gedemonstreerd voor een kinderboerderij (k.b.).

Kinderboerderijen zijn haast overal een steen des aanstoots maar deze maakt het wel heel bont. Omdat het bestuur niet rondkomt met de financiën, en ook moeite heeft met het aantrekken van vrijwilligers, is de beheerster maar een handel in dieren begonnen. Niet alleen wordt op grote schaal gefokt, er wordt ook driftig in dieren gehandeld. Dat gaat zover dat ca. 50 dieren te koop werden aangeboden op Marktplaats.nl. De kippen werden daarbij aangeduid als ‘soepkippen’.

Dieren worden er niet oud.
Groepsdieren worden individueel gehuisvest, soms onder erbarmelijke omstandigheden.

Het Comité Dierennoodhulp was erin geslaagd veel publiciteit te genereren bij haar persoonlijke contact ter plaatse met de voorzitter van de k.b.-vereniging. Dat leverde echter niet meer op dan dat de advertenties van Marktplaats werden verwijderd. Vandaar dat besloten was tot deze demo. Er was een ‘schaapscheerdersfeest’, maar de aanloop was uiterst matig.

De sfeer was niet prettig. Het was alsof we bij een circus stonden. De beheerster (c.s.) trachtte ons op verschillende manieren te provoceren. Bezoekers werd verzocht onze folder direct in de prullenmand bij de ingang te gooien. Al dagen daarvoor was er een hetze op het internet tegen ons aan de gang. Ik was dan ook blij dat de politie af en toe zijn neus liet zien. Gelukkig bleef het bij gescheld.

We hadden desondanks een goed gesprek met een oud-voorzitter van de vereniging die langskwam. Ze zei dat ze geschrokken was van de negatieve publiciteit. Ze begreep ons verhaal en zou proberen er iets mee te doen. Ze merkte op dat de huidige voorzitter vertrekt en dat het niet gemakkelijk is daarvoor weer een ander te vinden.

Wat er echter in feite gebeurt, is dat de verschillende problemen afgewenteld worden op de dieren. Mijn indruk is dat het met kinderboerderijen net zo gesteld is als met dierentuinen: om te beginnen zijn er veel te veel van in ons land. En dus krijgt men de exploitatie niet rond.

Door het geringe bezoekersaantal bleven we met veel folders zitten. We hebben die toen maar, als zondagskrant, in de brievenbus van de huizen in de omgeving gedaan.

PS. Soms is het alsof ik iedere keer weer mijn eerste demo meemaak. Dan doel ik met name op het spandoek. Ook vandaag was er een mooi spandoek vervaardigd: verschillende dieren afgebeeld op een groene achtergrond. Tekst: Samen willen we oud worden.
Maar zoals vrijwel altijd konden de palen van het doek niet in de grond noch op andere wijze vastgezet worden. Er was geen gereedschap en dus waren er weer twee Muurbloempjes voor nodig om het vast te houden! Anno 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten