Respect voor dieren

maandag 21 juni 2010

Partij voor de Dieren: stemverdeling


De Kiesraad maakte vandaag bekend dat de PvdD 122.317 stemmen behaald heeft. De kiesdeler bedroeg 62.773. De partij zijn twee zetels toegekend.

Voor een derde zetel kwam men 66.000 stemmen te kort.

Marianne Thieme behaalde 98.591 stemmen.

Esther Ouwehand kreeg 12.713 stemmen.

De positie van de lijsttrekker is daarmee onbetwist. De verhoudingen binnen de fractie worden door deze uitslag nog eens onderstreept.

Naar de overige kandidaten op de lijst gingen de resterende 11.000 stemmen. Niemand behaalde een voorkeurstem. Daarvoor had een kandidaat minimaal 15.694 stemmen nodig.

Overigens scoort de PvdD het minste aantal stemmen van alle in de Kamer vertegenwoordigde partijen.

De SGP behaalde ook 2 zetels, maar met 163.581 stemmen. De hoop van Kees van der Staay op een of meer 'protestzetels' - wegens de veroordeling door de Hoge Raad van het vrouwenstandpunt -  is niet uitgekomen.

4 opmerkingen:

  1. De meeste mensen die stemmen, brengen hun stem gemakshalve uit op de nummer één van de partij in kwestie. Alleen heel gemotiveerde kiezers brengen een voorkeursstem uit. Esther heeft dus toch aardig wat voorkeursstemmen verzameld, waaruit je kunt afleiden dat de manier waarop het partijbestuur probeerde haar te lozen werd afgekeurd.

    Laten we het maar niet hebben over het ondersteunen van vrouwendiscriminatie door de achterlijke SGP. SGP en taliban: twee handen op één buik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het 'venijn' van Erica d'r reactie zit in het gebruik van het woord 'gemakshalve'.

    Want ondanks de actie die voor Esther gevoerd is - wat haar inderdaad wel extra stemmen heeft opgeleverd - heeft een overweldigende meerderheid van de kiezers - onder wie Barend -zich niet van de wijs laten brengen en het vertrouwen in de Nr.1 herbevestigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De gemiddelde kiezer denkt dat een partij wel goede redenen zal hebben om een bepaalde persoon bovenaan te zetten. Hij stemt op een partij, zoals ik ook meestal heb gedaan. Wegens de poging tot zuivering die een stalinistische partij niet zou misstaan (om Sylvain Ephimenco te citeren), heb ik uit protest een voorkeursstem uitgebracht op Esther Ouwehand. Waarom Marianne en Esther het niet meer met elkaar konden vinden, weet ik nog altijd niet. Voor mensen die niet naar het partijcongres zijn gegaan, is dit nog steeds een raadsel. Het besloten karakter van de partij doet helaas ook stalinistisch aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daarom heb ik als proteststem op de allerlaatste op de lijst gestemt,en wel 2 keer.

    BeantwoordenVerwijderen