Respect voor dieren

dinsdag 22 juni 2010

NIET: 'prima voor elkaar' (Keurmerk SKBN)

Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft en EDEV- Een Dier Een Vriend zijn niet blij met het dieronvriendelijke beleid op het merendeel van de circa 500 kinderboerderijen in ons land en hebben daarom vandaag de website dieronvriendelijkekinderboerderij.nl de lucht in laten gaan. De website is bedoeld om kinderen en ouders die kinderboerderijen bezoeken voor te lichten over misstanden zoals: een dieronvriendelijk fokbeleid, het op een verkeerde manier huisvesten van dieren en het niet voldoende zorgdragen voor de veiligheid van de dieren na sluitingstijd. de lucht in laten gaan. De website is bedoeld om kinderen en ouders die kinderboerderijen bezoeken voor te lichten over misstanden zoals: een dieronvriendelijk fokbeleid, het op een verkeerde manier huisvesten van dieren en het niet voldoende zorgdragen voor de veiligheid van de dieren na sluitingstijd.
Hoewel de kinderboerderij een ideale plek lijkt voor een dier is dit in werkelijkheid wel anders. Veel dieren die op de kinderboerderij in het voorjaar gefokt worden eindigen veelal via de achterdeur in handen van een handelaar of slachterij of worden op Marktplaats te koop aangeboden zonder enige controle waar zij vervolgens terecht komen. Ook ongewenste en gedumpte dieren lopen dit risico, terwijl zij prima opgevangen zouden kunnen worden door de hiervoor aangewezen opvangcentra zoals de vogel- of knaagdierenopvang.

Menig kind en ouder zal geschokt zijn wanneer zij te weten komen dat uit een enquête van de brancheorganisatie Stichting KinderBoerderijen Nederland (SKBN) blijkt dat het merendeel van deze al wat oudere afstandsdieren verdwijnen naar de dierenhandelaar die ze veelal doorverhandelt naar de poelier of als voer voor slangen en andere roofdieren verkoopt.

Diervriendelijke kinderboerderijen hebben daarom een aparte plek op de website gekregen en maken eveneens kans op een trofee: de Diervriendelijke Kinderboerderij trofee. Bezoekers kunnen zowel dieronvriendelijke als diervriendelijke kinderboerderijen aanmelden.

Keurmerk SKBN voor dierenwelzijn een wassen neus

Het ontbreekt aan goede regelgeving om het welzijn van de dieren op kinderboerderijen in ons land wettelijk te waarborgen. Het enige keurmerk dat er is, het keurmerk ‘Prima voor elkaar’, is door de brancheorganisatie Stichting KinderBoerderijen Nederland (SKBN) ingesteld en beschrijft slechts de absoluut minimale dierenwelzijnseisen die er aan de intensieve vee-industrie opgelegd worden.

Groepsdieren mogen volgens dit keurmerk nog altijd geïsoleerd gehouden worden. Ook mogen dieren nog altijd op zo’n manier gehuisvest worden dat zij zich niet naar hun natuurlijke aard kunnen gedragen. En ondanks dat dit veel dierenleed met zich meebrengt vindt men het noodzakelijk om te fokken. De tragiek is dat gemeenten die graag een diervriendelijk beleid op kinderboerderijen willen, dit keurmerk aan kinderboerderijen opleggen, denkend dat het dan met het dierenwelzijn wel goed zit.

1 opmerking:

  1. Dat keurmerk is een sigaar uit eigen doos en is niks waard.Ik kan mezelf ook wel een keurmerk geven :goed mens.Maar dat slaat nergens op.Dat moet door totaal onafhankelijken gegeven worden en dit keurmerk staat gewoon voor helemaal niets. Ja, dat ze aan de wettelijke eisen voldoen,terwijl dit dus sowieso verplicht is,dus is het keurmerk overbodig.Eigenlijk een schouderklopje voor zichzelf: we overtreden de wetgeving niet.
    PFFFFFFFFFFF

    BeantwoordenVerwijderen