Respect voor dieren

zondag 13 juni 2010

Politiek en plezierjacht (door V.de Vries)

Het Franse nieuwsbericht (hieronder) komt erop neer dat pogingen om de plezierjacht (jachthandelingen) te beletten in Frankrijk, nu kunnen worden bestraft met een boete van maximaal 1500 € - ; bij recidive wordt dat bedrag verdubbeld, èn je krijgt een aantekening op je strafblad!!
Fijne jongens, die Fransen.

Twee kandidaatkamerleden van CDA en VVD zouden zo'n wet in Nederland ook wel willen. Zij willen o.a. ook herinvoering van de oogstjacht in de specifieke wettelijk beschermde natuurreservaten.

Bij het CDA is er voor jachtwoordvoerster Annie Schreijer-Pierik geen opvolging door jager Hein Pieper, omdat Pieper zes zetels buiten de boot valt.
Ger Koopmans - nummer 11 van het CDA - zal wel de jachtbelangen voor het CDA gaan behartigen.

Ondertussen kan Janneke Snijder Hazelhoff - nummer 17 - van de VVD doorgaan met de verdere afbraak van de Flora- en faunawet.

Ook bij de VVD komt plezierjager René Leegte - nummer 32 - momenteel nog net niet in de Tweede Kamer, maar zodra een VVD-er in het kabinet komt zit hij er wel in. In zijn woonplaats Amersfoort kan Leegte zich in het KNJV-kantoor altijd even laten instrueren. Hij adverteerde in het orgaan van de
jagersvereniging als volgt:

De Tweede Kamer kan wel wat gezond verstand gebruiken, zeker nu.

Als jager weet ik dat als geen ander. Daarom wil ik ook in de Tweede Kamer het geluid van de jager laten horen. Om een tegenwicht te bieden aan plannen die soms mijlenver afstaan van de dagelijkse praktijk in het veld. Graag krijg ik uw mandaat om jagers in den Haag een stem te geven.

Stem daarom op 9 juni René Leegte. VVD, plaats 32

***

L'obstruction à la chasse susceptible d'une amende de 5e classe

Paru au Journal officiel du 6 juin, le fait de tenter d'empêcher le déroulement d'un ou plusieurs actes de chasse est désormais passible d'une contravention de 5e classe, représentant jusqu'à 1500 € d'amende s'il s'agit d'une première (1). Cette condamnation, qui est de la compétence du tribunal de police, s'accompagne en outre d'une inscription sur le casier judiciaire. Enfin, accessoirement, le tribunal peut également prononcer une ou plusieurs peines privatives de droit, telles qu'une suspension du permis de conduire, l'immobilisation temporaire d'un ou de plusieurs véhicules appartenant au "coupable", etc. pour peu qu'il en ait été fait usage.

Si la sanction peut paraître assurément disproportionnée, le "dangereux délinquant", qui s'oppose à une action qui revient, en France, à tirer sur un animal pour le plaisir, se rend coupable d'un acte grave au regard de la loi. En effet, les amendes de 5e classe sont requises généralement dans des affaires où il y a "violation délibérée d'une obligation particulière de sécurité prévue par la législation" ou encore, par exemple, "atteinte à l'intégrité d'autrui sans qu'il en résulte d'incapacité totale de travail"...

Cela dit, avec ce décret, la chasse devient l'unique "loisir" dont l'exercice bénéficie d'une protection pénale. Gageons que les tenants de l'extrême chasse remercieront le ministre de l'écologie, Jean-Louis Borloo, et la garde des Sceaux, Michèle Alliot-Marie, signataires du texte. Toutefois, ils n'oublieront pas de rendre hommage au sénateur Ladislas Poniatowski, qui en mai 2008 avait inscrit cette proposition dans un texte très pro-chasse, lequel avait reçu l'assentiment de la quasi-totalité de ses collègues de l'assemblée nationale en décembre de la même année...
Univers Nature, Pascal Farcy

1- En cas de récidive, l'amende est doublée.

3 opmerkingen:

  1. Voor de komende kabinetsperiode moet de strategie zijn: Draai die wijzigingen in de uitvoering van de Flora- en faunawet uit 2006 minstens terug. In najaar 2007 leidde het tot de drukjacht-discussie. Ondanks de vernietiging van de toestemming vindt die en in ergere vorm toch plaats. Het ontwijken van aanpassing gaat nu erg voorzichtig met dat 'jachtluwe' traject van de "ex ante-rapportage".

    Liefst zo snel mogelijk naar het "Stuur met de natuur!" uit de wet zelf, in plaats van het "Regeer met het geweer!" uit de AMvB's. Liefst dieren in de natuur achterlaten om de perverse prikkel - ook hier - te verwijderen en de kringloop in de natuur te sluiten. Daarnaast zou afschot - in principe - beperkt moeten zijn tot de omvang in de stabiele populaties als 25% bij herten (Oostvaardersplassen) en 35% bij wilde zwijnen (rekenkundig vast te stellen) in plaats van de Veluwse praktijken van resp... 60% en 170 tot 200%. Of nog liever een strikt ethisch afschot.

    Het enige hoogbejaarde dier dat ik ooit op de Veluwe waarnam was een hoogbejaarde boommarter, zilvergrijs, wat kreupel en slechtziend. Een indrukwekkende bejaarde! Uiterst zeldzaam!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Frankrijk, Duitsland en Engeland wordt jagen als een respectabele hobby beschouwd. Niet voor niets heeft Brigitte Bardot zo veel vijanden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Erica: je tweede zin geeft een belangrijke beperking!

    Ook in de genoemde landen leven geciviliseeerde mensen en zelfs - activisten!

    BeantwoordenVerwijderen