Respect voor dieren

zondag 27 juni 2010

Klagen over duiven

Ga je deze vakantie naar Madrid, blijf dan een beetje uit de buurt van de lokale duiven. Volgens onderzoekers van het Animal Health Research Center uit de Spaanse hoofdstad zitten de beestjes daar namelijk vol vervelende bacteriën. Waar je flink ziek van kunt worden. In het dierkundig vakblad Acta Veterinaria Scandinavica schrijven de Spanjaarden deze week hoe ze met pistoolnetten 118 duiven vingen en bloed en darminhoud onderzochten. Bij meer dan de helft van de vogels troffen ze Chlamydophila psittaci of Campylobacter jejuni bacteriën aan. De duiven zelf waren kerngezond, maar mensen kunnen er goed ziek van worden. Van de Chlamydophila kun je de ‘papegaaienziekte’ krijgen, met griepverschijnselen of zelfs longontsteking. Ook de Campylobacter is geen fijne jongen: die leidt tot acute diarree, darmkrampen en koorts. Onderzoeksleider Fernando Esperón spreekt dan ook over een gezondheidsrisico - in ieder geval voor wat betreft de straten van Madrid.

***

ANP-bericht van gisteren: duiven zijn écht 'vliegende ratten', want volgens wetenschappelijk onderzoek zijn duiven 'levende opslagplaatsen' voor ziekmakende bacteriën. "Pure zwartmakerij" van onschuldige vogels, vindt Marleen Drijgers van de 'l.andelijke Werkgroep Duivenoverlast'.

Duiven zijn geen vliegende ratten?

Ratten zijn knaagdieren. Duiven zijn vogels.

Maar het is bewezen: duiven zijn bacteriebunkers.

Duiven dragen bacteriën bij zich ja. Net als mensen. Net als alle dieren. Dat zijn geen ziekmakers. Mensen worden eerder ziek van hun papegaai. Duiven worden gewoon gestigmatiseerd.

Door wie dan?

Door al die bedrijven die geld verdienen met het verdelgen van duiven. Zij zijn erbij gebaat dat mensen zeggen; “Bah, vieze vogel, weg ermee.”

Ze zijn toch ook vies. Ze poepen mijn hele tuin onder. Stadsduiven voeden zich met patat en kotsresten.

Zwaluwen vindt men niet vies. Die poepen veel meer. Onderzoek in de duiventillen van Utrecht en Amsterdam leverde alleen maar kerngezonde duiven op.

Zo gezond dat je stadsduif kunt eten?

Wat denk je dat er bij de poelier ligt? Daar worden mensen niet ziek van. Van kipfilet wel.

Niels Rigter (Metro)/Marleen Drijgers

***

Waarom wordt de stadsduif toch zo gestigmatiseerd?

Natuurlijk zijn duiven bacteriedragers, maar dat zijn álle levende wezens. De kans op ziekteoverdracht door de stadsduif is nihil.
Wetenschappers als G.M. Dorrestein en Daniël Haag-Wackernagel hebben dit aangetoond.

Deze bangmakerij komt van ‘ongedierte’bestrijdingsbedrijven die door angst te zaaien. hopen opdrachten binnen te halen om tegen forse betaling hun wrede en vernietigende werk te mogen doen.
Ook Spanje is bezig met enorme duivenverdelgingacties en daarom wordt de zaak daar enorm aangedikt.

Ziekteoverdracht vindt eerder plaats via huisdieren en medemensen dan via in het wild levende dieren zoals duiven. Nederland telt naar schatting 250.000 stadsduiven, terwijl voor miljoenen andere vogels hetzelfde geldt als voor de duif. Maar alleen de duif is onbeschermd en dus de klos.

Waarom mogen die gevaarlijke duiven dan wel via de poelier op ons bord terechtkomen?

En waarom verbiedt men dan niet de ruim drie miljoen postduiven?

E. de Boer (in Trouw)

1 opmerking:

  1. Wee degene die een duif, het symbool van de vrede en de Heilige Geest, kwaaddoet. Wee degene die een lam, het symbool van God, kwaaddoet. Wee degene die Gods schepselen kwaaddoet.

    BeantwoordenVerwijderen