Respect voor dieren

zondag 11 december 2011

Aantal nieuwe kankerpatienten stijgt

​Nederland is niet voorbereid op de sterke groei van het aantal kankerpatiënten

Vooral door de vergrijzing stijgt het aantal nieuwe gevallen van kanker van 87.000 in 2007 naar 123.000 per jaar in 2020. 
Een toename van ruim 40% !
Sinds kort zijn dat er jaarlijks al meer dan 100 duizend; per jaar overlijden meer dan 40 duizend mensen aan de ziekte.

Het aantal mensen dat kanker heeft of hiervoor met succes is behandeld stijgt van 420.000 (in 2007) naar 660.000 (in 2020). Positief is dat de overlevingskansen gemiddeld blijven stijgen door vroegere diagnoses en betere behandelingen. Het risico om te sterven aan kanker neemt licht af.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport ‘Kanker in Nederland tot 2020’ van de Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding dat vandaag wordt aangeboden aan Pauline Smeets, voorzitter van de vaste commissie voor VWS van de Tweede Kamer.

Kanker is een ziekte die vooral voorkomt op oudere leeftijd; meer dan tweederde van alle patiënten is ouder dan 65 jaar op het moment dat de diagnose wordt gesteld. 

De kans om kanker te krijgen neemt licht toe, maar door het toenemende aantal 65-plussers zal het absolute aantal patiënten met kanker in deze leeftijdsgroep flink toenemen. De vergrijzing gaat na 2020 nog door en bereikt zijn hoogtepunt in 2040, tot die tijd zal het aantal kankerpatienten naar verwachting blijven stijgen. 
Deze stijging is een gemiddelde van alle kankersoorten. Per kankersoort zijn er grote verschillen in aantallen. Het aantal mannen dat maagkanker en longkanker krijgt neemt af, terwijl de gevallen van slokdarm-, prostaat-, en dikkedarmkanker en melanoom van de huid zal toenemen. Bij vrouwen neemt het aantal gevallen van eierstokkanker af, terwijl er meer  kankerpatienten bijkomen met borst-, long-, slokdarmkanker en melanoom van de huid.

1 opmerking:

  1. Voor zover er een verband bestaat tussen kanker en leefwijze, wat meestal niet het geval is, komt maagkanker minder voor doordat voedsel wegens het bestaan van ijskasten niet meer hoeft te worden ingezouten, komt longkanker bij mannen minder voor doordat zij minder zijn gaan roken (terwijl het bij vrouwen andersom is), neemt slokdarmkanker toe door toenemend alcoholgebruik, dikkedarmkanker door het barbecuen en het melanoom door het zonnebaden.

    Voordeel van méér kankerpatiënten en een grotere genezingskans is dat de mensen nu gemakkelijker over deze ziekte praten en het niet meer hebben over K.

    BeantwoordenVerwijderen