Respect voor dieren

donderdag 29 december 2011

Dierenwelzijnsorganisaties: de aanhang

Vroege Vogels geeft aan het eind van ieder jaar een overzicht van ledenaantallen/donateurs van ongeveer honderd dierenwelzijns-organisaties. Daaruit kun je door vergelijking met voorgaande jaren enig inzicht krijgen in de ontwikkelingen, anders gezegd: van de winnaars en de verliezers. 

Ik heb die vergelijking gemaakt met de huidige aantallen van veertien organisaties, afgezet tegen de aantallen uit 2008; bij grotere organisaties uit 2007. Het resultaat is interessant, zij het dat het maar over een betrekkelijk korte termijn gaat. Hieronder het overzichtje, met een kort commentaar.

Een totale nieuwkomer op deze markt is de Oostenrijks-Duitse organisatie Viervoeters / Vier Pfoten. Zij komt binnen op plaats 20, met bijna 20.000 leden. Dat is een resultaat om trots op te zijn; hun agressieve manier van campagnevoeren is blijkbaar lonend.

De grootste stijger – meer dan een verdubbeling – is de locale Amsterdamse Sophiavereniging. Hun aangekondigde expansie-beleid is meer dan geslaagd, zij het dat met plaats 49 de aanhang bescheiden blijft.

Verheugend is de stijging van het ledenaantal van de Partij voor de Dieren, tot 12.250; een stijging van maar liefst 53%. Wel blijft het de kleinste partij; de een na kleinste, D66, heeft bijna tweemaal zoveel leden.

Een sterke stijger is ook de Stichting AAP; zij nam toe tot 128.433 donateurs (plaats 9), een stijging van 44%. Het is jammer dat de stichting niet in staat is - of niet ambieert - het positieve sentiment politiek aan te wenden.

Ook een sterke progressie maakt Wakker Dier dat dan ook flink aan de weg timmert: 30%. Varkens in Nood blijft hierbij achter, maar mag met een stijging van bijna 24% ook niet mopperen.

Onbegrijpelijk is de stijgende aanhang van de Vogel-bescherming, die immers voorstander is van het afschieten van maar liefst 100.000 ganzen (in vijf jaar tijd). De aanhang is toegenomen met 11%. Zijn de jagers uit sympathie misschien ook lid geworden?

Kleinere stijgers zijn de Zeehondencrèche in Pieterburen en Bont voor Dieren, tussen 5 en 6%. De absolute aanhang van de crèche heeft gelukkig niet te lijden gehad onder het verkeerde beleid ten aanzien van de bekostiging van de uitbreiding.

Verliezers zijn er ook. Ik noem: 
  • EDEV (-27%);
  • Milieudefensie (-12,6%)
  • Faunabescherming (-7%) > Oostvaardersplassen!
  • Dierenbescherming (-5,5%); ondervindt concurrentie van de veel actievere Partij voor de Dieren
  • Proefdiervrij (-4,2%)
  • WWF/WNF (-2%)

5 opmerkingen:

  1. Het WWF/WNF is niet zo diervriendelijk als de leden/donateurs over het algemeen geloven. Het WNF wil dierSOORTEN voor uitsterven behoeden, behoedt echter niet het individuele dier. Voor sommige van zijn natuurgebieden verkoopt het WNF zelfs jachtvergunningen aan hobbyjagers; de inkomsten daarvan worden aangewend voor aankoop en behoud van natuurgebieden.
    Daarom vind ik het WNF een natuurbehoudfonds, maar valt het m.i. zeker niet binnen de categorie dierenbescherming.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat je geen aandacht besteedt aan de uitmuntende internationale dierenrechtenorganisatie PETA, die in Nederland meer leden heeft dan de Partij voor de Dieren. PETA is bijzonder consequent. Ik neem aan dat er geen cijfers bestaan van het Dierenbevrijdingsfront omdat dit een ondergrondse organisatie is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, ook geen cijfers van Antidierproevencoalitie.

    PETA Nederland is stabiel met ruim 15.000 leden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Viervoeters is nauw gelieerd aan de nepotistische Partij voor de Dieren. Van Genne doet daar iets. Hebben soms hele rare standpunten over "echte" natuur. Een echo uit een recent verleden??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vertel!

      Van Genne zit voor de PvdD in de gemeenteraad van A'dam (plaatsvervanger).

      Ook werkt ze daar voor Viervoeters.

      Ze studeerde in Groningen mariene biologie.

      Verwijderen