Respect voor dieren

vrijdag 23 december 2011

Duivenpâté, mosselsoep en Marjoleine de Vos


Als er één vogel is die de niet-kluivers tot wanhoop drijft is het wel de duif. Maar ze zijn heerlijk. Daarom hier een manier om duif te eten zonder er met de vingers aan te hoeven komen – het moeilijke werk is al in de keuken door de kok gebeurd.
3 duiven, 250 g rundergehakt, 300 g speklappen, 125 g bacon in plakjes, 1 teen knoflook, 6 jeneverbessen, 2 eetlepels madeira, 2 eetlepels cognac, tijm
Pocheer de duiven 20 minuten en snijd dan netjes de borstjes eraf. Verwijder met een scherp mes zo goed als mogelijk al het ander vlees van de duivenkarkasjes en hak dat fijn.
Snijd de borstjes in dunne reepjes. Het idee is om straks een laag gemalen vlees te hebben en dan een laag mooie plakjes. Het teveel aan borstvlees kan fijngehakt en vermengd met het overige vlees.
Maal de speklap fijn in de keukenmachine en vermeng die met het gehakt, het duivenvlees, fijngehakte tijm en knoflook, de jeneverbessen en de drank. Doe er een snufje zout bij, niet te veel, het is beter dat de paté wat flauw is dan te zout. Beleg de patépot of een kleine cakevorm met baconplakjes zo dat die over de rand hangen, dan kunnen ze straks over de paté gevouwen worden. Doe een laagje vleesmengsel in de pot, een laagje duivenborstplakjes en weer een laag vleesmengsel. Sla de baconplakjes over de bovenkant.
Giet kokend water in een grote ovenschaal en zet die in een op 150 graden voor verwarmde oven. Zet de patépot erin met het deksel erop en bak ongeveer anderhalf uur. Voor wie een oventhermometer heeft: de kerntemperatuur van de paté moet 70 graden zijn.
Leg een gewicht op de paté tijdens het afkoelen en laat hem minstens een dag in de ijskast staan.


Mosselsoep (4 à 6 personen)
© http://www.nrc.nl/thuiskok/door/marjoleine-de-vos/
1 kilo mosselen, knoflook, peterselie, sjalotjes, 1 glas witte wijn, 2 preien, 2 tomaten (3 als het vrij kleine zijn), 2 eetlepels rijst, olijfolie
Kook de mosselen in een pan met wat fijn gehakte sjalot, knoflook, peterselie, een glas water en een glas witte wijn. Haal de mosselen als ze gaar zijn uit de pan en vervolgens op een stuk of tien na uit hun schelpen (tuurlijk eerst even laten afkoelen) en zeef het kookvocht door een doek of een heel fijne zeef – het kan zanderig of gruizig zijn. Dompel de tomaten een minuutje in kokend water en ontvel ze. Snijd ze in blokjes.
In een pan geschikt voor soep de olie verwarmen en een teentje gehakte knoflook, het fijngesneden wit van de preien en de tomaten bakken op niet te hoog vuur – er moet niets bruin worden.
Vul het gezeefde mosselvocht aan tot 1 liter, giet het bij de prei en de tomaat en doe er als het kookt de twee lepels rijst in. Zachtjes gaar laten worden. De helft van de soep pureren in een keukenmachine of door de staafmixer niet al te lang in de soep te houden. Doe de puree weer bij de soep, doe de mosselen in de soep, ook die paar die nog in de schelpen zitten, en warm even door. Proef of alles zout genoeg is en bestrooi eventueel met versgemalen peper.
***

12 opmerkingen:

  1. Wat mij is opgevallen, is dat restaurants die anders ook een vegetarische maaltijd op het menu hebben staan, met Kerstmis alleen diners voor vlees- en viseters hebben. Sommige restaurants bieden wel vegetarische kerstdiners aan, maar dan ongeveer een week vóór Kerstmis! Het komt erop neer dat je als vegetariër met vleesetende familie en vrienden geen kerstdiner met Kerstmis zelf in een restaurant kunt nuttigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uit mijn schooltijd herinner ik mij het volgende versje in mijn schoolagenda dat was geschreven door "een leraar in Nederland":

    Kleine muisjes hebben grote wensjes:
    beschuiten met gestampte mensjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zojuist zag ik in het televisiejournaal een programmaonderdeel over kerstinkopen: je zag alleen maar vlees! Kant-en-klaar babyvoedsel bevat ook altijd vlees; vlees wordt mensen met de paplepel ingegeven. De stresshormonen die dieren aanmaken wanneer ze merken dat ze worden gedood, krijgen mensen die vlees eten ook binnen. Geef mij maar een sigaret: een sigaret is een antidepressivum. Voor de lichamelijke gezondheid kan roken zowel slecht als goed zijn. Roken vergroot de kans op longziekten, maar de gemiddelde roker weegt drie kilo lichter dan de gemiddelde niet-roker en overgewicht is ook ongezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Lilith,

    Hoe durf je op de site van de Partij voor de Volksgezondheid tabaksgebruik goed te praten?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat de moeder van alle vampiers de toegang tot deze site niet wordt ontzegd, is mij een raadsel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben een nette veganiste en geen bloeddrinkende vampier!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lilith is een vrijgevochten vrouw en wordt zoals alle vrijgevochten vrouwen door mannen van vampirisme of hekserij beschuldigd. Ik stel voor Wolf de toegang tot de site te ontzeggen. Bij mijn weten zijn wolven vleeseters.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gaan we elkaar verketteren op kerstavond? Eet allemaal wat pure chocola, ook een antidepressivum.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toch is Lilith een gevaarlijke vrouw en die Erica doet niet voor haar onder. Ik stel voor deze twee de toegang tot de site te ontzeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Op kerstavond voelen demonen zich niet lekker en proberen ze mensen tegen elkaar op te zetten. Occultisme moet je wel degelijk serieus nemen. Dat er bijna een lamp op het hoofd van een bepaalde politica viel, is vast het werk van mensen die zwarte magie bedrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lilith, heb jij katten? In de dierenrechtenbeweging wemelt het van vrouwen met katten, zodat argwaan op zijn plaats is. Misschien wordt het tijd voor een zuivering.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het woord kat wil ik niet horen. Bij mij thuis wordt alleen poes gezegd. Ja, ik heb twee katten en ze zijn bovendien zwart. Zijn jullie van plan een heksenjacht te organiseren?

    BeantwoordenVerwijderen