Respect voor dieren

vrijdag 16 december 2011

Dierproeven op primaten

De Verenigde Staten willen het aantal medische experimenten op chimpansees fors inperken. 
Hoewel overheidsfunctionarissen toegeven dat de meeste proeven onnodig zijn, gaat een totaalverbod ze voorlopig nog te ver. 

Dat stelt een Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeks commissie in een donderdag uitgebracht advies aan het Amerikaanse Congres. 

Wetenschappers mogen chimpansees voortaan alleen nog gebruiken als er geen enkel ander alternatief is in de zoektocht naar belangrijke medicijnen, vinden de commissieleden. Dat gaat bijvoorbeeld op als het onethisch is om een experiment voor een levensreddend middel op een mens uit te voeren. Proeven op chimpansees zijn trouwens wel vrij zeldzaam in de VS: Afgelopen jaar zijn bij slechts 53 van de 94.000 - door de federale overheid betaalde -  experimenten chimpansees gebruikt.

***
Commentaar
“Wetenschappers mogen chimpansees voortaan alleen nog gebruiken als er geen enkel ander alternatief is in de zoektocht naar belangrijke medicijnen, ”

Nog los van het feit dat het hier slechts een advies aan het Congres betreft, geeft deze formulering geen enkele garantie. Loze kreet. Onderzoekers beweren immers altijd dat er geen alternatief is. Punt is dan ook dat ze gedwongen zouden moeten worden alternatieven te ontwikkelen. Misbruik van (o.a.) primaten zou totaal verboden dienen te worden. Alleen dat geeft een echte prikkel.
In dit soort commissies zitten op z'n best mensen van goeden wil maar die van toeten noch blazen weten. Niet verder (willen?) komen dan symboolpolitiek. 

In Nederland zijn we gelukkig iets verder. Na het echec met het misbruik van chimpansees voor hiv/aids-onderzoek (BPRC Rijswijk) zijn proeven met chimpansees verboden, sinds 2003. Maar geen nood: in het BPRC worden nu volop andere apensoorten misbruikt.

3 opmerkingen:

  1. Volledigheidshalve: men vindt het onethisch om patiënten in twee groepen te verdelen: een groep die een nieuwe therapie krijgt en een groep die deze niet krijgt. Als de therapie slaagt, zijn er meer overlevenden in de eerste groep. De andere groep is dan ten onrechte een levensreddende behandeling onthouden, waardoor zich hieronder meer sterfgevallen hebben voorgedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het staat buiten discussie dat dierproeven ook onethisch zijn. Ik gaf alleen het standpunt van bepaalde Amerikanen weer.

    BeantwoordenVerwijderen