.
beste Barend,
Natuurlijk is een wettelijk verbod de beste borging die je wensen kan. Dat lukte destijds wel bij de chimpansees uit Rijswijk, met andere apensoorten lukt dat nu nog niet. Om te voorkomen dat we blijven dweilen doen we alleen zaken met een lab als MSD als er ook afspraken worden gemaakt die passen in het principe van de 3-V's.
Natuurlijk is een wettelijk verbod de beste borging die je wensen kan. Dat lukte destijds wel bij de chimpansees uit Rijswijk, met andere apensoorten lukt dat nu nog niet. Om te voorkomen dat we blijven dweilen doen we alleen zaken met een lab als MSD als er ook afspraken worden gemaakt die passen in het principe van de 3-V's.
In dit geval werd in samenspraak met de Dierenbescherming besloten dat er meer dan voldoende sprake was van borging. En dat pleit voor MSD, die willen in hun afspraken verder gaan dan de overheid.
Kosten: we hebben afgesproken dat we geen details over deze transactie bekend zullen maken, maar MSD betaalt het overgrote deel van de kosten van deze dieren en hun pensioen. Ook dat is een mooi gebaar van hun kant.
AAP wil geen dierentuin zijn, alhoewel we wel een dierentuinvergunning moesten aanvragen destijds. Als we een dierentuin zouden worden zouden we een collectie aanleggen en nooit meer uitplaatsen, ook als de dieren daar beter van zouden worden. Dat past ons niet. Als het straks weer mooi weer wordt, kunnen belangstellenden wel de dieren bekijken op de apeneilanden: zonder toegang te betalen!
david van gennep
***
Beste David,
Dank voor info. Helaas is cryptisch wat je schrijft over ‘borging’ en 3-V’s. Ik interpreteer dit dat, anders dan ik dacht, het MSD-lab NIET uit Nederland verdwijnt. Verdere interpretatie is dat geen proeven op apen meer gedaan worden in dat lab (maar op andere dieren). Als dat allemaal klopt, dan is dat zeker een verheugende ontwikkeling, - zij het dat ik iedere dierproef er een teveel vind.
Ik heb met opvang van proefdieren (en circusdieren) an sich geen moeite. Wij activisten zorgen er wel voor dat aan dat misbruik een einde komt.
Maar de opvang in Almere bestaat maar voor een klein deel uit deze categorieën. (Althans tot de aanstaande komst van de Java-apen uit Oss.) AAP beweegt zich m.i. dan ook in verkeerde richting: van nationaal opvangcentrum tot internationaal. Maar dat willen wij helemaal niet!
Wij willen - primair - een houdverbod voor particulieren van apen. Wij willen dat de handel (import) daarin gestopt wordt. Secundair: van andere exoten. Een en ander op dezelfde manier als mensenhandel.
Het kan niet zo moeilijk zijn dat op termijn gerealiseerd te krijgen: wellicht eerst nationaal, daarna Europees. Maar dan moet daar wel aan gewerkt worden. Anders blijft het immers dweilen met de kraan open. Het heeft er echter de schijn van, David, dat jij dat allemaal niet zo’n probleem vindt.
Apenheul in Apeldoorn beslaat slechts 10 ha en huisvest daarop enkele honderden apen. Dat kan natuurlijk net zo makkelijk in Almere (Flevopolder). (Het landgoed in Spanje laat ik even buiten beschouwing.) Want waarom zou je eigenlijk nog dieren uitplaatsen als je ze net zo goed zelf zou kunnen huisvesten – na deprogrammering/socialisatie?
Punt is dus dat op geen enkele wijze, op geen enkel moment, blijkt dat AAP zich actief inspant om een eind aan die toestroom te maken. Integendeel zelfs: het streven van AAP is gericht op expansie: zowel van dieren (opvang) als van donateurs / sponsors.
Over de Dierenbescherming hoeven we het niet te hebben. Daar is helemaal niets van te verwachten. (Gelukkig is er nu een Partij voor de Dieren.)
Barend
P.S. 1. Mag ik even lachen over “gerenommeerde dierentuin”?! Die bestaat helemaal niet! Als je uitgaat van het belang van het dier, dan zijn er alleen slechte dierentuinen en zeer slechte.
En er zijn natuurlijk veel te veel dierentuinen – neem alleen maar Nederland!
Waarom is het een verheugende ontwikkeling dat er geen proeven meer op apen worden gedaan, maar wel op andere dieren?
BeantwoordenVerwijderenIk schrijf dat ik iedere dierproef er een teveel vind. In ieder geval hebben we deze 73 apen kunnen redden van verdere beproevingen (en dood) - en dat is toch winst.
BeantwoordenVerwijderenDit neemt niet weg dat een rat niet minder lijdt onder een medisch experiment dan een aap.
BeantwoordenVerwijderenWat je hier duidelijk ziet is de betekenis van stichting versus vereniging. Een vereniging heeft leden die de directie lastige vragen kunnen stellen. Dat heeft een stichting niet.
BeantwoordenVerwijderenDat is de reden waarom steeds meer gekozen wordt voor stichting i.p.v. vereniging. Proefdiervrij bijv. zet z'n rechtsvorm om van vereniging in stichting. Veel makkelijker!
Met AAP als bedrijf gaat het goed en dat is Van Genneps belangrijkste zorg.
Dat het met de dieren wat minder gaat, tja, daar kan hij ook niks aan doen.
OF TOCH WEL???