Respect voor dieren

woensdag 26 mei 2010

Neurochirurgie in honden


Collega Dominic Marino in Amerika opereert Chiari's in honden. Een Chiari is een aangeboren afwijking in schedelvorm waardoor de kleine hersenen en enkele hersenzenuwen beklemd of opgerekt kunnen worden, met als gevolg hoofdpijn en erger. Er bestaat een succesvolle neurochirurgische correctie voor. Geen fluitje van een cent.

En om zoiets nou in honden te gaan doen?

Maar Marino zit daar niet mee en opereert ook cocker spaniëls met voor de hand liggende wervelkolomproblemen.

Kees ontmoette de man en kon het niet laten hem aan de tand te voelen over deze hondenchirurgie. Hij deed dat op de bekende Nederlandse wijze, dat wil zeggen moreel zeer hoog te paard. Hij moet achteraf wel lachen om het toontje dat hij ongetwijfeld aansloeg tegenover deze collega.

'Don't you get ethical questions about your practice?' was Kees' vraag. 'I mean you are performing sophisticated surgery on dogs in a country where ordinary surgery is not available for 40 percent of the population because they are not insured. '

Hoe dùrft u? was eigenlijk de vraag.

Collega Marino zei ongeveer:
'What's your problem? People have money. They like to spend it.
Some spend it on boats, horses, kids, houses, paintings or old farm equipment.

Some spend it on cranial malformation surgery in their dogs.'


bron: Bert Keizer, Onverklaarbaar bewoond

1 opmerking:

  1. Dit herinnert mij aan een discussie bij een actualiteitenrubriek tussen een dierenarts en iemand anders. De dierenarts vond het in tegenstelling tot de ander geoorloofd dat iemand dure chemotherapie aan zijn hond of kat liet geven. Hij zei terecht dat andere mensen het geld aan auto's uitgaven.

    BeantwoordenVerwijderen