Respect voor dieren

donderdag 1 oktober 2009

Dierenpartij: m i l i e u partij?

Onder Partij voor de Dieren (hieronder) maakt Erica bezwaar tegen de Partij voor de Dieren die zich profileert als m i l i e u partij. Ze vindt dit niet onderscheidend genoeg.

Ik ben het grotendeels met haar eens. Want al is het niet verkeerd om het partijprofiel wat te verbreden en daardoor mogelijkerwijs aantrekkelijker te worden voor meer kiezers - het accent dient ook naar mijn mening te blijven liggen op de wetgeving ten verbetering van de rechtspositie en het welzijn van dieren.

Meer zorgen maak ik me echter over de partijdemocratie. Zo lees ik vandaag in de Volkskrant het volgende statement:
Image and video hosting by TinyPic

Is dit nu de opvatting van de Partij of - de toevallige opvatting van mevrouw Thieme?!

Ik heb het opgezocht in het recente Europese verkiezingsprogramma; http://www.partijvoordedieren.nl/download/EU2009/EUverkiezingsprogramma.pdf.
Het woord ‘zonnepaneel’ komt daarin 1x voor. Aan het Klimaat is de voorlaatste paragraaf (nr. 8) nog even gewijd.

Vaker is in dat programma sprake van de volksgezondheid.
Het is een minstens zo belangrijk onderwerp. Paragraaf 4 is eraan gewijd.
Maar dit onderwerp zit niet in de portefeuille van mevrouw Thieme maar in dat van mevrouw Ouwehand - die duidelijk de tweede viool speelt.

Partijleden, partijbestuur – ze zitten erbij en ze kijken ernaar.
De Partij voor de Dieren zou dan ook beter kunnen heten:

de Partij van Marianne Thieme.

3 opmerkingen:

  1. Deze kwestie speelt al zo lang. Ook al heeft de Partij voor de Dieren leden, in tegenstelling tot de Partij voor de Vrijheid en Trots op Nederland, alles draait om de grote roerganger, met persoonsverheerlijking en al. Bert Stoop heeft hiertegen al meermalen protest aangetekend, met steun van partijgenoten, maar hij kreeg steeds nul op het rekest. Alleen al het feit dat de functies van fractievoorzitter in de Tweede Kamer en partijvoorzitter (dus van het partijbestuur) door dezelfde persoon worden bekleed, is weinig democratisch en zorgwekkend voor de toekomst: wat als Marianne een ongeluk overkomt waardoor ze haar werk niet meer kan doen? Op het eerstvolgende partijcongres zou de kwestie aan de orde dienen te worden gesteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op het eerstvolgende partijcongres komt een statutenwijziging aan de orde. Dit lijkt mij een goede gelegenheid om de scheiding van functies te berde te brengen, als men dit niet al van plan was. Een ander punt is waarom de congressen besloten zijn en er dus geen pers bij aanwezig mag zijn. Het laatste heeft niets met statuten te maken, maar wel met het imago van de partij. Dit lijkt me ook belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben zich veel enthousiaste partijleden aangemeld, die door het centrale partijbestuur zijn afgewezen. Het lijkt alsof de partijleiding net als Geert W. bang is de controle te verliezen. Natuurlijk moeten kandidaten goed worden beoordeeld op hun geschiktheid, maar nu krijg je de indruk dat er sprake is van ondemocratisch centralisme.

    BeantwoordenVerwijderen