Respect voor dieren

vrijdag 30 oktober 2009

Intrinsieke waarde van het dier

Image and video hosting by TinyPic
Sommige mensen vinden het begrip ‘intrinsieke waarde’, als het over dieren gaat, niet duidelijk. Ik vind het helder en nuttig en zie niet wat er moeilijk aan is.

Naar mijn mening drukt het begrip niets anders uit dan dat het dier er om zichzelf is.
Het is er niet voor de productie, niet voor experimenten, niet voor amusement. Het dier heeft recht op leven, op verzorging indien behoeftig. Op respect.

Het begrip is nodig omdat het gebruikelijk is het dier te zien als iets voor de mens.

Voor kritiek zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Intrinsic_value_(animal_ethics)

11 opmerkingen:

  1. Ik ben het volkomen met je analyse eens. Je verwijzing naar het artikel in Wikipedia is nuttig. Het is inderdaad nog niet zo lang geleden dat men erachter kwam dat dieren een intrinsieke waarde hadden. In het gunstigste geval werden ze beschouwd als gezelschapsdieren die de eenzaamheid van mensen verminderden en als speelgenootjes voor kinderen. Het lijkt mij belangrijk om het begrip 'intrinsieke waarde' aan te houden. Dit kan goed van pas komen bij discussies over dierproeven en vegetarisme.

    Wat is die foto van die pauw overigens schitterend. Toen ik bij een wandeling door het park Clingendaal een pauw zijn staart zag ontvouwen, had ik het gevoel dat het leven al zin heeft als je alleen maar zoiets ontroerend moois hebt gezien. Maar deze constatering is misschien strijdig met het begrip intrinsieke waarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch wil ik graag een kanttekening plaatsen. Op zijn website www.animalfreedom.org heeft Bert Stoop een artikel geschreven over intrinsieke waarde, dat ook in een boek van hem is verschenen. Ik heb dat artikel in het Frans vertaald. Bert vindt het begrip intrinsieke waarde te vaag. Recht op vrijheid is duidelijker: het recht voor elk dier om een voor zijn soort natuurlijk leven in vrijheid te leiden. De intrinsieke waarde van een dier in de bio-industrie zou lager zijn dan van een dier van een zeldzame soort, terwijl alle dieren evenveel recht op vrijheid hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het zijn m.i. twee verschillende zaken.

    Je zou kunnen zeggen dat het recht op vrijheid voortvloeit uit de intrinsieke waarde.

    Uit die basisbepaling 'intrinsieke waarde' vloeien allicht nog wel meer rechten voort. Recht op integriteit (verbod op castratie en andere vormen van verminking) bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het recht op een natuurlijk leven in vrijheid houdt volgens Bert alle andere rechten in. Hij schrijft dat mensen het niet leuk zouden vinden als hun rechten zouden zijn gebaseerd op hun waarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 1. varkens (bijv.) recht op vrijheid?

    2. waarop zijn rechten voor mensen dan wel gebaseerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 1. Varkens hebben toch het recht om door de bossen te lopen?

    2. Wat de waarde betreft, zou het gevaar kunnen bestaan dat iemand met een baan, die meer economische waarde heeft, eerder voor een medische behandeling in aanmerking komt dan een baanloze. Hetzelfde geldt voor iemand die jonge kinderen moet verzorgen tegenover een kinderloze. Iemand die bijzonder begaafd is, zou meer waarde hebben dan een ander. Enz., enz. Het gaat erom dat alle mensen en dieren recht hebben op een leven in vrijheid. Dat de grondrechten van mensen en dieren soms moeten worden ingeperkt, doet niets aan het principe af.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 1. Nee, gedomesticeerde dieren zijn i.h.a. afhankelijk van mensen.
    Ook de varkens van bijv. Dafne Westerhof zijn niet werkelijk vrij.
    In een geordende samenleving zijn zelfs mensen niet meer helemaal vrij.
    Vrijheid is een privilige van wilde dieren/dieren in het wild.

    2. Economische waarde is geen intrinsieke waarde. Mensen hebben geen prijs. Uiteraard hebben gefortuneerde mensen meer mogelijkheden dan anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 1. Vrijheid: honden en katten zijn huisdieren geworden en daardoor in hun vrijheid beperkt; andere dieren zouden het wel zonder mensen kunnen doen; de vrijheid van mensen wordt steeds meer beperkt: onder het mom van terrorismebestrijding moeten wij voortdurend een identiteitsbewijs bij ons hebben (voortaan met vingerafdruk) en mogen onze telefoongesprekken worden afgeluisterd en onze e-mails worden gelezen.

    2. Waarde: Bert wijst er in zijn artikel op dat het begrip intrinsieke waarde juist van oorsprong monetair is: een zilveren gulden stond voor een gulden, maar had door het zilvergehalte ook een intrinsieke waarde; de euro heeft geen intrinsieke waarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.

    Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, er wordt niet gediscrimineerd bij de vrijheidsbeperking.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Your reρort feаturеs ρroven useful
    to me personally. It’ѕ νery useful and you're obviously very educated in this region. You have got exposed my own eyes to be able to different thoughts about this kind of matter with intriguing, notable and reliable written content.

    my page - Buy Valium
    My web page: Buy Valium Online

    BeantwoordenVerwijderen