Respect voor dieren

donderdag 8 oktober 2009

Wat is populisme?

DEN HAAG (ANP) – De PvdA staat welwillend tegenover voorstellen van de oppositie om het Koninklijk Huis een bijdrage te vragen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Als van iedereen een bijdrage wordt gevraagd is het volgens fractieleider Hamer van de regeringspartij in de Tweede Kamer „redelijk” als dat ook van het koningshuis wordt gevraagd.

Dat zei Hamer woensdag tijdens de algemene beschouwingen. Wel benadrukte zij dat eerst de reactie van het kabinet afgewacht moet worden, omdat de begroting van het Koninklijk Huis wel degelijk is gewijzigd.

Coalitiegenoot en CDA-fractievoorzitter Van Geel verweet de oppositie juist P O P U L I S M E en hield de boot af.

PVV-leider Wilders was degene die een bijdrage van het Koninklijk Huis had geopperd. Hij wil dat de toelage van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima met 20 procent wordt gekort, hetzelfde percentage als het kabinet aan bezuinigingsmogelijkheden op de hele begroting zoekt.

Wilders kreeg steun van Halsema (GroenLinks), Kant (SP), Verdonk (ToN) en THIEME (Partij voor de Dieren).

Halsema wil dat het Koninklijk Huis ook inkomens– en successiebelasting gaat betalen. Kant pleitte voor het bevriezen van de toelage.

9 opmerkingen:

  1. Eerlijk gezegd, begrijp ik de reactie van het CDA wel. Er heerst op het ogenblik een anti-monarchistische stemming in Nederland die niets met principieel anti-monarchisme te maken heeft. Hoewel een republiek in theorie democratischer is dan een monarchie, zijn Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk (!), Denemarken, Zweden en Noorwegen democratischer landen dan Italië en menige andere republiek. Van mij mogen overigens alle staatsvormen worden afgeschaft, wat het oude doel van socialisten is: "De staat verdrukt, de wet is logen!" (Zo begint het tweede couplet van De Internationale.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 1. Ik vind de grap van Van Geel dat hij zich blijkbaar niet realiseert dat 'populisme' de kern is van het koningschap. Daar drijft dit instituut op.
    Dus dan is het een beetje raar anderen te verwijten populistisch te zijn.

    2. Het is wel zo dat ik me bij het stemgedrag van de kamerleden van de Partij voor de Dieren wel eens afvraag of hier niet van populisme sprake is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erica, uit de zin (van een oud strijdlied) 'de staat verdrukt...' afleiden dat 'de' socialisten voorstander zijn van het afschaffen van àlle staatsvormen, lijkt me een beetje vergaand. Zo erg veel weet ik er niet over, maar volgens mij verwar je met anarchisme. Dat de door u opgesomde (germaanse) koninkrijken 'democratischer' zouden zijn dan de (latijnse) italiaanse republiek, is dat zo? En zo ja, is hun staatsvorm de verklaring? BTW, Frankrijk is ook een republiek.
    En wat dat antipathieke Nederlandse koningshuis betreft :jazeker, waarom zouden zij de broeksriem niet (een beetje!) mogen aanhalen? Jagers bovendien, foei!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Barend, 'stemgedrag PvdD, misschien populistisch': waarom 'vraag jij je dat wel eens af'? Moeten zij persé dwepen met het koningshuis of wat? ik snap het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maria, afschaffing van de staat is niet alleen een anarchistisch doel, maar ook een marxistisch. Alleen wilde Marx de staat afschaffen via een omweg, nl. die van de dictatuur van het proletariaat (d.w.z. de communistische partij). De anarchist Bakoenin, die een leerling van Marx is geweest, wilde geen enkele dictatuur. Juist Bakoenin heeft erop gewezen dat revolutie naar zijn mening niet zo nodig was in landen als Nederland, Engeland en de Scandinavische landen, omdat deze landen allang een parlementaire democratie kenden, in tegenstelling tot Rusland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, enz., waar de adel en het leger het lang voor het zeggen hadden gehad.

    Voor mij zijn er alleen Germaanse talen. Ik heb Franse taal en letterkunde gestudeerd en ben dus niet anti-zuidelijk.

    Ten slotte mag de familie Van Oranje van mij naar huis worden gestuurd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Maria: ik geef een voorbeeld. De PvdD-kamerleden willen dat Nederland zijn troepen terugtrekt uit Afghanistan. Daarentegen zegt de Defensieminister: “We hebben nu eenmaal een leger, laten we dat dan ook gebruiken.”

    Ik kan het stemgedrag niet goed in overeenstemming brengen met Partijprogramma/-ideologie, Zelf zou ik me in zo’n geval onthouden van stemming; ik zit daar immers als PvdD-afgevaardigde, niet uitsluitend namens mezelf.

    De meeste landgenoten willen ongetwijfeld dat wij vertrekken uit Afghanistan: meer dan 20 gesneuvelden is langzamerhand genoeg. In zoverre is het stemgedrag ‘populistisch’ te noemen: conform de wens om de kiezer te behagen.

    Het gevoel bekruipt me vaker, dit is maar één voorbeeld. Het zou dan ook wenselijk zijn indien ik de motivatie van dit stemgedrag (snel) zou kunnen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Erica : "Voor mij zijn er alleen Germaanse talen. Ik heb Franse taal en letterkunde gestudeerd en ben dus niet anti-zuidelijk" Waar slaat deze opmerking op? Heb ik ergens geïnsinueerd dat jij anti-zuidelijk zou zijn?
    Wij praten naast mekaar, Erica, we zitten (dit keer?) niet opdezelfde golflengte :) Bovendien, ik denk dat de analyses van die ouwe relikwïeën Marx & Bakoenin een beetje passé zijn - ik denk dat ze nu wel anders, dwz globaler, zouden denken. Zelf ben ik geen kenner hoor; maar ik heb ook niet veel boodschap aan al die theorieën, ik zie alleen wat er NU gebeurt, hoe wij, de lagere kruipdieren, dagelijks gemanipuleerd, belogen, bedrogen, gebruikt, be- en overheerst worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Maria, omdat je het over Germaanse koninkrijken had, wees ik erop dat het woord Germaans voor mij alleen op talen kan slaan, behalve als het over de Germanen van tweeduizend jaar geleden gaat. Ja, Frankrijk is een republiek, maar niet gespeend van nepotisme: Sarkozy heeft zijn zoon van 23 jaar net een hoge positie bezorgd. Bakoenin was een kosmopoliet, dus anders-globalist: hij zette zich in allerlei landen in voor de onderdrukte bevolking en moest van het ene land naar het andere vluchten. Wat Bakoenin en Marx hebben geschreven, is voor ons eveneens van belang, zoals je de Bijbel met zijn streven naar gerechtigheid ook niet kunt uitvlakken. We mogen niet doen alsof de mensheid geen geschiedenis heeft.

    Om terug te keren naar het onderwerp dat Barend had aangekaart: hoewel ik pacifistisch ben, ben ik op zichzelf wel een voorstandster van een politiemacht van de VN. We kunnen toch niet toelaten dat de taliban doorgaan met het onderdrukken van vrouwen?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Maria, naar aanleiding van het artikel uit De Standaard dat je mij vandaag via Barend hebt gezonden en waarvoor ik je hartelijk dank, merk ik op dat we in een kapitalistische democratie leven. Dit is niet hetzelfde als de democratie die socialisten voor ogen staat: grond, productiemiddelen en banken (!) in handen van de gemeenschap. Ik bedoelde dat we in vrijheid een volksvertegenwoordiging kunnen kiezen en dat we in elk geval in een rechtsstaat leven. Dat er nog veel onrecht heerst, dat ben ik met je eens. Als de machthebbers het te bont maken, kunnen wij hen echter wel voor de rechter dagen.

    BeantwoordenVerwijderen