Respect voor dieren

donderdag 29 oktober 2009

Over wolven

De Wolvenman (2009)
Shaun Ellis

Shaun Ellis is expert op het gebied van wolvengedrag en de manier waarop hij dat gedrag onderzoekt is uniek en soms omstreden: hij leeft met de dieren samen en maakt deel uit van hun wereld. Al vanaf zijn jeugd had Shaun grote belangstelling voor honden, vossen en wolven, en hij wist dat bij deze dieren zijn toekomst lag.

Hij richtte Wolf Pack Management op, een onafhankelijke organisatie in het Engelse Devon, waar hij met wolven in gevangenschap werkt.

Shaun strijdt al jaren voor het welzijn van (wilde) wolven, het bevorderen van kennis over hun benarde situatie en het vergaren van kennis over hun gedrag.

Maar Shaun doet meer: Hij leeft letterlijk in hun midden, en door dichter bij wolven te leven dan wie ook heeft hij een taal geleerd die enig is in zijn soort.

Dit is Shauns verhaal van moed, doorzettingsvermogen en liefde voor wolven.

Image and video hosting by TinyPic


De Wolvenlus (2001)
Nicholas Evans

Iedereen die 'De Paardenfluisteraar' heeft gelezen zal het boek van deze auteur willen lezen. 'De Paardenfluisteraar' werd beroemd en verfilmd en het is vanaf het begin een krachtig boek.
Deze pil is dat niet. Bijna de hele eerste helft is langdradig en daardoor teleurstellend. Maar daarna is de auteur dan ook weer 'los', om het zomaar eens te noemen. Pas dan zit de lezer midden in het verhaal en leest hij ademloos door, tot de laatste pagina.

De liefdesgeschiedenis in dit verhaal is heel bijzonder: een biologe die het moet opnemen tegen veeboeren wordt verliefd op de jonge zoon van de leider van die clan. En hij op haar. Samen bestuderen en beschermen zij een roedel wolven. Het is een bijzondere liefde die zij voor elkaar voelen en samen delen zij hun liefde voor de wilde natuur.

Dat zijn prachtig beschreven zaken.

Ook het leven van de wolven is met grote deskundigheid beschreven en volgens een kort naschrift heeft de auteur wat dat betreft veel te danken aan experts.
Kortom: de tweede helft maakt het héle boek dik de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten