Respect voor dieren

woensdag 14 oktober 2009

Dierenpartij: m i l i e u p artij ? (vervolg)

Met Jelle Reumer (foto onder) maakte ik kennis via de circuswereld.
(Niet persoonlijk – gelukkig.)
Reumer is directeur van een Rotterdams museum en in dat kader presenteerde hij de liederlijke circusexpositie van Jet Bakels, en regelde en passant koppelverkoop met een in die stad optredend circus.

Omdat zijn recente boekje Een prachtige puinhoop nogal positief in de media beoordeeld werd, heb ik het maar even gelezen. Dat was een vergissing; het is een niet meer dan een bundeling van eerder gepubliceerde teksten, in het kader van ‘dubbel vangen’. Er staat weinig interessants in. Qua inhoud doet het denken aan de titels van Midas Dekkers, maar behalve dat diens boeken mooier uitgegeven zijn heb ik ook de indruk dat Dekkers wat origineler is.

Ook Reumer is bioloog en zoals veel van die mensen g e e n dierenvriend. Het bleek hierboven al t.a.v. het circus. Voor een bioloog is een dier vaak niet meer dan een machientje: leuk om uit elkaar te halen om te zien hoe het werkt. De enige positieve notitie over dieren is dat Reumer erkent dat de bestrijding van muskusratten wreed en contraproductief is.

Toch moet ik toegeven dat er één goed hoofdstuk in staat, en wel het laatste. Dat heet: ‘Een kindje minder kan geen kwaad’. Hij richt hier zijn pijlen op de veelgehoorde bewering: “De aarde warmt op en dat is dus onze schuld.”
Al Gore kreeg er de Nobelprijs voor; Reumer noemt hem een demagoog.

Het werkelijke probleem waarvoor deze planeet gesteld wordt is de overbevolking.
De vergrijzing wordt erbij gehaald om nòg meer kinderen op de wereld te zetten. Ten onrechte.
De Duitse minister voor Familie heeft zeven kinderen. Haar Nederlandse collega, André Rouvoet, heeft er vijf. Volgens Reumer zouden deze mensen zich hiermee juist diskwalificeren voor deze functie! Hij pleit ervoor om na het tweede kind niet alleen de kinderbijslag af te schaffen, maar ook de subsidie voor kinderopvang, de gratis schoolboeken en andere dergelijke regelingen.

Een onverwacht sterk slotakkoord.

Image and video hosting by TinyPic

2 opmerkingen:

  1. In Nederland krijgen de meeste mensen al weinig kinderen. Niemand zal méér kinderen verwekken omdat Rouvoet dat wenst. In landen zonder sociaal verzekeringsstelsel is een groot gezin een oudedagsvoorziening. Er zou dus op de hele wereld een ouderdomspensioen moeten komen. Overigens had de SPD in de vorige verkiezingstijd Angela Merkel verweten dat zij geen kinderen had. Daardoor zou zij niet beseffen voor welke problemen mensen met kinderen komen te staan. Ten slotte moet de maatschappij zich niet al te zeer met het privé-leven van mensen bemoeien. Ik herinner mij dat Mirjam de Rijk van GroenLinks eens in de Groene Amsterdammer schreef dat mensen maar beter konden trouwen of samenwonen, omdat alleenwonenden naar verhouding meer woonruimte in beslag namen! Als je dan ook nog bedenkt dat een psychiater enige tijd geleden juist zei dat twee op de drie mensen helemaal niet geschikt zijn voor huwelijk en ouderschap... Hij vond het verschrikkelijk dat mensen het huwelijk en het krijgen van kinderen werden opgedrongen. Daarvan kwamen volgens hem al die gezinsdrama's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat je schrjft over ouderdomspensioen is ook terug te vinden bij Reumer. Het zou al heel veel helpen als kinderen niet meer gezien hoeven worden als oudedagsvoorziening. Zoals in Nederland bijv.

    BeantwoordenVerwijderen