Een recent onderzoek waarin wetenschappers claimen dat zij een aidsvaccin hebben ontdekt, wordt door andere onderzoekers als een stuk minder succesvol bestempeld. Volgens de critici zijn de uitkomsten niet goed genoeg om te concluderen dat het vaccin werkt, meldde de BBC dinsdag vanaf een conferentie in Parijs.
De wetenschappers hebben het vaccin in Thailand getest op meer dan 16.000 mensen. Daaruit bleek volgens hen dat het risico op hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, door het vaccin daalde met 31 procent.
Nu het complete onderzoek is vrijgegeven, en niet alleen de resultaten, blijkt dat 51mensen uit de groep die het vaccin kreeg, toch hiv opliepen. In de groep die een placebo kreeg toegediend, kregen 74 mensen het virus. Dat verschil is volgens de critici te klein om te spreken van een doorbraak.
Vooral als de mensen die in de eerste zes maanden van het onderzoek hiv kregen niet meegeteld worden, is het verschil tussen de onderzoeksgroep en de controlegroep te klein. Deze mensen zouden al ziek zijn geworden voordat het vaccin zijn werk had kunnen doen. Het duurt na besmetting zes maanden voordat het hiv-virus in het bloed zichtbaar is.
Het Amerikaanse leger, dat het onderzoek samen met het Thaise ministerie van Gezondheidszorg uitvoerde, heeft inmiddels bevestigd dat de verschillen te klein zijn als mensen die in de eerste zes maanden hiv kregen, niet worden meegeteld.
Het Nederlandse AIDS fonds had eerder al verwonderd gereageerd op de uitkomst van het onderzoek. ''Dat hadden we niet verwacht omdat een eerder getest ander middel dat is gebaseerd op dezelfde theorie, niet effectief bleek'', aldus een woordvoerster toen. Toch vlamde de hoop op dat het middel wel werkzaam zou zijn.
Wereldwijd leven ruim 33 miljoen mensen met hiv of aids. Inmiddels hebben 3 miljoen mensen in ontwikkelingslanden toegang tot aidsremmers. Nog eens 7 miljoen hebben deze medicijnen nodig, maar krijgen ze niet. Aidsremmers werken anders dan een vaccin. Door de remmers leiden mensen met hiv langer een gezond leven. Een vaccin zou ervoor moeten zorgen dat mensen het virus helemaal niet oplopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten