In dagblad
Trouw van vandaag schrijft het Comité Dierennoodhulp een stuk over de op handen zijnde vervanging van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren door een nieuwe Dierenwet. Ik citeer uit haar artikel enkele passages:
“Dieren hadden al niet veel: de
Gezondheids- en welzijnswet voor dieren , een raamwet die in 1992 is aangenomen en 17 jaar na dato nog altijd grotendeels ingevuld moet worden.
In plaats van nadere invulling en evaluatie verzon minister Verburg van landbouw wat anders: voor het gemak wordt dierenwelzijn in één wet gepropt met productie-aangelegenheden (dit laatste als hoofddoel), en weigert de minister werkelijk belangrijke extra's ter bescherming voor de dieren toe te voegen. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen die wel een aparte dierenbeschermingswet hebben.
'Een duif mag best de kop afgerukt worden', antwoordde minister Vetburg vorig jaar op Kamervragen.
De huisvesting die wij (d.i. Comité Dierennoodhulp enz.) vaak aantreffen is pure dierenmishandeling: de veelal zieke dieren kunnen zich niet strekken en zitten opgepropt in kleine kooien opeen draadgazen bodem in een bijna donkere schuur.
Toch komen er geen regels voor particulieren voor het huisvesten en doden van dieren.“Vervolgens worden in het artikel van het Comité enkele voorbeelden genoemd van mishandeling van huisdieren, waarbij door de rechter of helemaal geen straf (Tinkebel), of een taakstraf of een lichte boete opgelegd werd.
Het stuk eindigt als volgt:
“Het enige goede van de nieuwe wet is de
positieflijst: een, hopelijk beperkte, lijst met diersoorten die gehouden mogen worden. Maar zolang er geen regels zijn die het welzijn van de dieren op de positieflijst waarborgen kan er wat ons betreft beter geen enkele diersoort gehouden worden. Het belangrijkste ontbreekt in de nieuwe wet: dieren krijgen er niet de status van levende wezens met bewustzijn en gevoel en de overheid onttrekt zich geheel aan haar morele verplichtingen om zich actief in te zetten voor hun welzijn en de bescherming daarvan.”
CommentaarTot zover dit artikel in Trouw. Het is een goed stuk dat aandacht vraagt voor een belangrijk onderwerp waarover – inderdaad – buiten heel kleine, Haagse kringen niet gesproken wordt. Ikzelf weet er dan ook niets van. Ik weet bijv. niet of met deze wet ook de Wet op de Dierproeven vervalt, de Flora en Faunawet etc.
Het artikel laat veel vragen open. Ik noem er hieronder nog een paar.
Wat het Comité duidelijk wil is regels voor het houden van huisdieren. Te denken valt bijv. aan vogels in volières, aan konijnen in piepkleine hokken e.d.
Ook moeten er harde strafmaatregelen komen op overtredingen van de wet.
Jammer genoeg komt het Comité niet met concrete voorstellen.
Ook de
positieflijst heeft betrekking op huisdieren. Ook hier doet het Comité helaas geen vorstellen. Niet aan te nemen valt m.i. dat deze lijst veel verandering zal brengen in de huidige situatie. Zo zullen bijv. de meeste exotische dieren net als nu gehouden mogen blijven worden.
Een tweede categorie dieren die wordt onderscheiden zijn de
productiedieren, d.i. de landbouwhuisdieren. Welke belangrijke extra’s het Comité hier zou willen hebben, wordt niet genoemd. Ik verwacht dat er wat regeltjes in de wet komen over veetransporten, ongeveer zoals de huidige praktijk al is.
Veel meer dan een vastlegging van een aantal actuele praktijken verwacht ik niet van de nieuwe wet. Het is pijnlijk dat – tenzij ik me sterk vergis - van alle organisaties die op dit gebied actief zijn, er geen enkele met een concreet alternatief voor het Haagse wetsontwerp gekomen is. Ook de Partij voor de Dieren niet. Op deze manier is er voor de Kamerleden geen alternatief en valt er dus niets te kiezen. Het vreemdste is nog dat volgens het Comité-artikel, andere Europese landen wèl een aparte dierenbeschermingswet hebben. Dan zou het toch niet zo moeilijk moeten zijn om hieraan een voorbeeld te nemen.