Respect voor dieren

woensdag 26 januari 2011

Kinderbijslag

Een motie, ingediend door de SP, om de kinderbijslag meer inkomensafhankelijk te maken, behaalde geeen meerderheid en is dus verworpen. De geschatte bezuiniging zou 317 miljoen euro opgeleverd hebben, die bijv. ten goede zou kunnen komen aan de kosten van de kinderopvang.

Het blijft dus zo dat ook grootverdieners die helemaal geen kb nodig hebben, deze toch ontvangen. Nooit zal ik de verbazing hierover vergeten van een hier werkzame en woonachtige (gefortuneerde) Zuid-Afrikaan.

De Partij voor de Dieren was daarvoor, m.i. terecht.

De Partij van de Arbeid was ertegen!
Naar de reden kan ik alleen maar gissen. Wil ze de kinderbijslag misschien helemaal afschaffen?!
94% van de kiezers van de PvdA - voorzover ze hierover hun stem uitgebracht hebben - was voorstander van de motie. Ik heb de Partij om opheldering gevraagd.

4 opmerkingen:

  1. Antwoord PvdA:

    De PvdA heeft tegen de motie gestemd omdat het hier een wijziging in een volksverzekering betrof.

    De geldende regel bij volksverzekeringen is dat deze niet inkomensafhankelijk moet zijn, omdat eenieder vanuit de premies volksverzekeringen hier een bijdrage aan levert.

    Wanneer volksverzekeringen zoals kinderbijslag of AOW inkomensafhankelijk zouden zijn, zou er geen sprake zijn van voldoende draagvlak en valt de solidariteit weg. Op die manier zal de kinderbijslag en de AOW niet houdbaar zijn.

    Daarbij is er ook nog de kindertoeslag. Deze is wel inkomensafhankelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wie is er solidair met kinderloze vrijgezellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. heu... wat is het verschil tussen kinderbijslag en kindertoeslag? Of, kortweg: wat is ''kindertoeslag''?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Maria: Dat weet ik ook niet precies; schijnt te maken te hebben met tegemoetkoming in kinderopvang o.i.d.

    Ik ben niet deskundig genoeg om het PvdA-standpunt op zijn merites te kunnen beoordelen. Maar ik zie het probleem van inkomensafhankelijke k.b. niet echt. Zoals Rens terecht opmerkt: wie is er - bijvoorbeeld - solidair met mensen zonder kinderen? Wel premie betalen, maar h e l e m a a l niets ontvangen!

    BeantwoordenVerwijderen