Respect voor dieren

maandag 31 januari 2011

Bulstronkbokaal voor hoogmoed, arrogantie en tunneldenken

.
De eerste ‘Bulstronkbokaal voor hoogmoed, arrogantie en tunneldenken’ is gewonnen door de:

 Vereniging tegen Kwakzalverij (VtdK)

Deze vereniging ontvangt de prijs omdat ze bij het bestrijden van alternatieve geneeswijzen in grote mate blijk geeft van een onverdraagzame houding. Met name jegens mensen en instanties die niet exact hetzelfde wereldbeeld aanhangen als de VtdK.

De Bulstronkbokaal is vernoemd naar juffrouw Bulstronk. Deze gemene dictatoriale onderwijzeres slaat uiteindelijk op de vlucht, dankzij de paranormale gaven van meisje Mathilda, hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Roald Dahl.
De VtdK vindt alle behandelmethoden waarvan de werkzaamheid niet met reguliere wetenschappelijke methoden zijn aangetoond, onzinnig en gevaarlijk. Andere manieren om de werkelijkheid te kennen, zoals eigen observatie, ervaring, overlevering, gevoel, intuïtie, doen er volgens de VtdK niet toe. Pas bijvoorbeeld op te opperen dat muntthee goed is voor de spijsvertering, of iets dergelijks dat al duizenden jaren wordt ondervonden, maar niet direct wetenschappelijk is geboekstaafd. Voor de Vereniging tegen Kwakzalverij is zoiets aanleiding de munttheedrinker weg te zetten als gevaarlijk heks.

Overigens zijn er ongetwijfeld alternatieve behandelwijzen die niet of in sommige gevallen niet werken. En onder de alternatieve therapeuten zullen vast charlatans en gevaarlijke kwakzalvers zijn.
De reguliere geneeskunde heeft ons veel verworvenheden gebracht. Tegelijkertijd heeft die ook haar blinde vlekken en staat die vaak met lege handen. Het leven is in laatste instantie een groot en wonderlijk mysterie. Dat zal altijd zo blijven, ook voor de reguliere geneeskunde en de VtdK.

Directe aanleiding voor de toekenning van de Bulstronkbokaal is de ‘Meester Kackadorisprijs 2010’ die door de VtdK werd toegekend aan de Triodos Bank. ‘Omdat die het afgelopen jaar de kwakzalverij het meest heeft bevorderd’, volgens de kwakzalverbestrijders. Die nemen het de groene bank onder andere kwalijk geld te steken in een antroposofisch verpleegtehuis en een onderzoeksinstituut op het gebied van de biologische landbouw. Terwijl het welzijn onder bewoners van antroposofische verpleegtehuizen vaak beter is dan in reguliere verpleegtehuizen. En de biologische landbouw beter scoort dan de reguliere landbouw, als het gaat om milieubelasting, dierenwelzijn, biodiversiteit en smaak.

De Bulstronkbokaal is een initiatief van journalist Michiel Bussink

1 opmerking:

  1. Van het onderzoek waaruit blijkt dat het placebo-effect ook werkt zonder misleiding zal de Ver. tegen de kwakzalverij niet blij worden.

    http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/284783/Placeboeffect-werkt-ook-zonder-misleiding.htm

    BeantwoordenVerwijderen