Het had aangifte gedaan tegen Tinkebell, van mishandeling van 95 hamsters, door ze urenlang in zgn. hamsterballen te laten tollen. Het duurde drie jaar (!) – sinds januari 2008 - voordat het OM besloot tot vervolging over te gaan en de rechtszitting plaatsvond op 7 januari 2011.
De diertjes waren wel al direct in 2008 bij de galeriehouder van Tinkebell in beslag genomen en ondergebracht in knaagdieropvangen. Evengoed zul je maar dier zijn in Nederland.
De zitting duurde van 9 tot 11 uur, en de belangstelling van de media was erg groot. Even googelen en je vindt tientallen hits. Tinkebell zelf (foto) liet verstek gaan. Het Comité was uiteraard wel vertegenwoordigd. Opvallend was de aanwezigheid van Inez Weski uit Rotterdam, een van de bekendste strafpleiters. Uiteraard deed zij haar best om het lijden van de dieren te bagatelliseren. Vreemd dat zij zich voor zo’n zaak leent.
Het verweer is bekend: Tinkebell mishandelt dieren om te laten zien dat dierenmishandeling bestaat.
Te gek voor woorden natuurlijk.
De eis is een boete van 950 euro voor Tinkebell (deels voorwaardelijk) en van 475 voor de (gewezen) ‘galeriehouder’. Vonnis verwacht op 21 januari a.s.
Mijn complimenten voor het Comité Dierennoodhulp. Over misbruik van dieren in de zogenaamde kunst heb ik eens op de schrijfsite van "Trouw" het volgende gedicht gezet:
BeantwoordenVerwijderenKunstzinnige projecten
handen die hem moesten strelen
gooiden hem de trap af
wurgden hem om van zijn vacht een tas te maken
een toverkol maalt kleine diertjes
levend tot gehakt
een kunstenmaker van allure
plakt talloze insecten aan een zoldering
hoe artistiek die glanzendgroene vleugels
God, had U de zesde scheppingsdag
niet kunnen overslaan?
Vandaag wordt dus vonnis gewezen. Hopelijk krijgt die totebel een forse straf, zodat ze het voortaan wel laat om aandacht te trekken ten koste van dieren. De Volkskrant van heden wijdt een artikel aan deze zaak. Er is tegengeworpen dat Tinkebell zo extra aandacht krijgt, maar mij lijkt het belangrijker dat dierenmishandeling onder het mom van kunst aan de kaak wordt gesteld.
BeantwoordenVerwijderenVreselijk dat Tinkebell is vrijgesproken. Is het mogelijk tegen het vonnis in beroep te gaan?
BeantwoordenVerwijderenAlleen de Officier van Justitie kan in hoger beroep gaan; of dat gebeurt is maar zeer de vraag. Termijn is twee weken.
BeantwoordenVerwijderenArtikel 12 van het Wetboek van Strafvordering biedt de mogelijkheid te klagen over een beslissing van een officier van justitie om een strafbaar feit niet te vervolgen of niet verder te vervolgen.
Alleen iemand die een rechtstreeks belang heeft bij vervolging, kan een ‘beklag’ indienen. Het is dus niet mogelijk te klagen over een beslissing waarbij de klager zelf helemaal niet betrokken is, maar die hij alleen in het algemeen onjuist vindt.
Omdat dieren geen beklag kunnen indienen, gaat het onrecht dus door. Dit herinnert mij aan iets dat zich minstens tien jaar geleden in Duitsland afspeelde. Iemand ergerde zich aan een antisemitische opmerking en diende een klacht in. De klacht werd geseponeerd, omdat de klager zelf niet Joods was!
BeantwoordenVerwijderenVanavond ging het discussieprogramma van de KRO "In de schaduw van het nieuws" op Ned. 2 over dierenrechten, dierenliefde en dierenpolitie. Je zag o.a. Tinkebell en haar advocate, Dion Graus en Midas Dekkers. Dion Graus zei dat GroenLinks dierenrechten niet in de Grondwet wilde laten opnemen, wat de Partij voor de Dieren en zijn eigen partij wel wilden.
BeantwoordenVerwijderenEen vrouw die zich o.a. over "wegwerpcavia's" ontfermde, vond dat je het woord caviapolitie als een geuzennaam kon beschouwen.
Verder werd er gezegd dat liefde voor een dier niet minder waard is dan liefde voor een mens.
Voor zover ik weet, was er in het programma niemand van het Comité Dierennoodhulp te zien. Vreemd.
BeantwoordenVerwijderen