Respect voor dieren

zaterdag 1 januari 2011

Spaarvarken


Spaarpotten hebben vaak de vorm van een varken, aangezien een vet varken vroeger geassocieerd werd met welvaart. Andere dierfiguren of andere vormen worden echter ook toegepast.

Omdat het varken door joden en moslims als onrein dier wordt beschouwd, hebben sommige spaarbanken besloten dat een spaarvarken niet meer in de multiculturele samenleving past.

Kinderen die een spaarrekening openen bij Fortis krijgen een cadeautje: een guitig varkentje, Knorbert genaamd. In de loop der jaren zijn er tienduizenden kinderen blij mee gemaakt. Dat is voorbij. Knorbert gaat eruit bij Fortis. Een varken ligt bij een deel van de potentiële klanten gevoelig: joden en moslims beschouwen het dier als onrein. De bank zelf schrijft in een intern document dat Knorbert „niet meer voldoet aan de eisen die de multiculturele samenleving aan ons stelt”.
De woordvoerder van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar praat er liever helemaal niet over, maar bevestigt wel dat Knorbert eruitgaat. „Hij was na zeven jaar gewoon aan vervanging toe. En bij de keuze voor een nieuw welkomstgeschenk houd je rekening met het publiek. Je wilt toch zoveel mogelijk mensen aanspreken.”

Volgens Fortis was er „een handjevol” klachten over. „We gaan nu een nieuw cadeau bedenken, wetende dat je altijd wel iemand over je heen krijgt.” Het verdwijnen van Knorbert is volgens Fortis geen koren op de molen van Geert Wilders. De Kameragenda werkt in Fortis’ voordeel. „Het is reces op dit moment, dus er is niemand van de fractie aanwezig”, zegt een PVV-woordvoerder, gevraagd naar een reactie.

3 opmerkingen:

  1. Wat een mallotig gedoe. In een synagoge wordt in tegenstelling tot een kerk geen collecte gehouden, omdat geld onrein is. Dus zou onrein geld volgens mij wel in een "onrein" spaarvarken kunnen worden gestopt. Hoe het op dit punt met de islam is, weet ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat maken jullie je druk om een stuk speelgoed. Jullie zien wel de splinter in het oog van een bank die Fortis wordt genoemd, maar tegenwoordig onder ABN-Amro valt, en niet de balk in het oog van de PVV, die het vertikt een motie te steunen van de Partij voor de Dieren en Groenlinks welke beoogde een einde te maken aan het lijden van miljoenen echte varkens en andere dieren in de Nederlandse bio-industrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er was niemand van de PVV-fractie aanwezig, maar er was wel een woordvoerder? Ach ja, niemand van de PVV mag zijn mening geven zonder toestemming van de geblondeerde Grote Leider.

    BeantwoordenVerwijderen