Respect voor dieren

zondag 30 januari 2011

De soevereiniteit van Kamerleden

Het jaarverslag van de Partij voor de Dieren over 2009 is erg kort.
Dat motiveert Lieke Keller met de mededeling dat de volksvertegenwoordigers zijn gekozen en geen verantwoording hoeven af te leggen binnen de vereniging.

Met andere woorden: ten opzichte van de Partij zijn de Kamerleden soeverein.

Naar mijn mening is dit een volkomen verkeerde opvatting, die de Partij aanmerkelijke schade kan toebrengen - en ook al toegebracht heeft. Voorbeelden: embryoselectie; Oostvaardersplassen.

De Grondwet zegt in artikel 67 lid 3 alleen maar: de leden stemmen zonder last.
Dat betekent dat Kamerleden geen opdrachten van de Partij hoeven uit te voeren, maar het betekent niet dat ze geen verantwoording verschuldigd zijn, als ze dat gevraagd wordt. De fractie is immers sowieso gebonden aan het verkiezingsprogramma dat door de Partij is opgesteld.

Over de verantwoordelijkheid van het bestuur voor de beginselen van de Partij – en het uitvoeren van het verkiezingsprogramma – rept Keller, zelf bestuurslid (!), met geen woord.

Het is niet voor niets dat de onvrede binnen de Partij over o.a. deze zaken leidt tot instelling van een College van Advies. [Of dit College zich voldoende gezag kan verwerven, valt overigens te betwijfelen.]

1 opmerking:

  1. Met de strekking van bovenstaand artikel van Barend ben ik het volkomen eens. Ik voeg eraan toe dat het mogelijk is voor het congres om kandidaten weg te stemmen wanneer er opnieuw verkiezingen worden gehouden. Dat Esther toch op de tweede plaats van de kandidatenlijst is terechtgekomen, bewijst dat het congres niet machteloos is.

    BeantwoordenVerwijderen