Respect voor dieren

zondag 17 januari 2010

Dierproeven en overgewicht

Image and video hosting by TinyPic
Juliette Legler (40)

Dierproeven zijn een uitvloeisel van ordinaire machtspolitiek. Wie denkt dat de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) ethisch te hoogstaand is om zich hiertoe te verlagen, heeft het mis. Het artikel ‘Dik geboren’ maakt duidelijk hoe ver. Klik hier.

Het VU-bestuur schuift de verantwoordelijkheid voor dierexperimenten af op een zgn. ethische commissie. Deze commissie heeft een hoge dunk van zichzelf **.
‘Dik geboren’ laat echter zien dat ze niks meer dan een schaamlap is. Zij bewilligt namelijk zelfs in dierexperimenten t.b.v........ overgewicht.

- Een ieder weet dat overgewicht een welvaartsverschijnsel is. Hoe lang is het woord ‘obesitas’ nog maar helemaal in zwang?! Overgewicht mag op den duur schadelijk voor de gezondheid zijn – een ziekte is het niet.

- Over deze dierexperimenten zegt de geciteerde hoogleraar Seidel zelfs al bij voorbaat dat deze n i e t de oplossing voor het probleem zullen opleveren.
En toch worden ze gedaan...

- De onderzoekster zelf vindt het vooral ook belangrijk dat zebravissen sneller te fokken zijn dan muizen. Het aantal dieren dat ze wenst te vergiftigen, wordt niet vermeld.

Volop aanleiding voor de VU-leiding – toch de eindverantwoordelijke – om in te grijpen en deze experimenten niet toe te staan. Nu zij dit nalaat, kan m.i. niet anders geconcludeerd worden dan tot het ontbreken van iedere moraal in alle lagen van deze universiteit.


** HenriĆ«tte Bout, ‘Wanneer is een dierproef moreel toelaatbaar?’ (In: De weging gewogen, blz. 79-88. Damon 2009)

2 opmerkingen:

  1. Er zijn mensen die met weinig eten toch dik worden en anderen die met veel eten mager blijven. Het is dus niet zo dat elk pondje door het mondje gaat. Dat men dit verschijnsel wil onderzoeken, vind ik zo raar nog niet, maar er mogen geen dierproeven voor worden gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze onderzoeken vinden al heel lang plaats.
    De reden is zuiver commercieel.
    Wie een afslankmiddel vindt dat blijvend werkt, heeft goud in handen.

    Idem met kaalheid.

    Wie eenmaal het hellende vlak betreden heeft,
    vervalt van kwaad tot erger, zeker in dit geval: dierproeven.

    BeantwoordenVerwijderen