Respect voor dieren

maandag 11 januari 2010

Het probleem Kaas

Kaas als probleem is het eerst aangesneden door Willem Elsschot. In 1933 schreef hij er een grappig verhaal over. Dat ging echter meer over de manier om er geld mee te verdienen.

Kaas mag populair broodbeleg zijn, volksvoedsel, onproblematisch is het allesbehalve.

In de eerste plaats is het te vet.
In de tweede plaats is het te zout.
In de derde plaats is het een dierlijk product.


Als je nu nog trek hebt, lees dan verder.


Wil je je gezondheid niet al te veel benadelen, dan kies je voor kaas die minder vet en minder zout is. Voor zover je die keus al hebt natuurlijk.

En verder moet je geen bezwaar hebben tegen het feit dat het een dierlijk product is, gemaakt van melk.
En dat niet alleen:

1. het probleem zit ook nog eens in het stremsel, waarvoor chymosine (een verteringsenzym) uit kalvermagen gebruikt wordt! Stremsel is nodig om de melk te laten indikken.

2. Chymosine wordt ook via gemodificeerde bacteriën of gistcellen geproduceerd. Daartoe heeft men het kalver-DNA overgeplaatst in een bacterie of gistcel.

Gesteld wordt dat via deze manier aangemaakt enzym gebruikt wordt om vegetarische kaas te maken.
Is dat wel waar? Hiervoor is toch altijd nog een kalf nodig.

3. Meer vegetarisch is de vervaardiging van stremsel uit plantaardige extracten.
Bijzonderheden daarover kon ik niet vinden, dus of het waar is, of het gebeurt, weet ik niet.

Op de kaas die ik in huis heb staat alleen stremsel als ingrediënt vermeld. Dus zoek het maar uit. Het zal best wel niet deugen.


PS. Waarom chymosine speciaal uit kalvermagen moet komen, begrijp ik ook niet. Hebben koeien andere magen dan kalveren?

3 opmerkingen:

  1. Bij kaaswinkels en islamitische kruideniers/buurtsupermarkten kun je kaas kopen die met plantaardig stremsel is bereid. Als de kaas is voorverpakt, staat op de verpakking dat de (halal) kaas met plantaardig stremsel is bereid. In hindoeïstische winkels kun je uiteraard ook met plantaardig stremsel bereide kaas kopen, omdat hindoes geen kaas willen eten die bereid is met de lebmaag van een koe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan het probleem van de ander kant:
    de vraag is of de kaaswinkel in winkelcentrum kaas verkoopt die aan alle d r i e de eisen voldoet.

    * Geen dierlijk stremsel
    * niet vet
    * niet zout

    Als dat niet zo is - ook niet in de belendende super - zal ik dus of helemaal van kaas moeten afzien of in enig opzicht een concessie moeten doen.
    Mijn verwachtingen zijn niet hoog gespannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je zout- en vetarm moet eten en je wil toch kaas eten, kun je elke dag een dun, klein plakje vegetarische kaas eten. We hebben overigens wel wat zout en vet nodig om gezond te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen