Respect voor dieren

zaterdag 16 januari 2010

Restzetel in Europees parlement

Amsterdam, 9 juni 2009 -
De Partij voor de Dieren heeft het kabinet gevraagd de Kamer in een brief te informeren waarom het kabinet het advies van de Kiesraad over de toedeling van de 26e Europese zetel op twee belangrijke punten negeerde.
De Kiesraad heeft het kabinet op 19 maart geadviseerd (brief 2009-000151978) de toekenning van de 26e Nederlandse zetel in het Europees parlement zo te laten plaatsvinden, dat daarmee recht gedaan wordt aan de uitspraak van de kiezer en de evenredige vertegenwoordiging van het Nederlands deel van het Europees parlement gewaarborgd wordt.
De Kiesraad adviseert het kabinet om partijen die bij de Europese verkiezingen van 4 juni net geen zetel hebben gehaald maar wel tenminste 75% van de kiesdeler haalden, in aanmerking te laten komen voor de 26e zetel die beschikbaar komt na ratificatie van het Verdrag van Lissabon.

Wanneer de Kamer besluit het advies van de Kiesraad te volgen, zal de 26e zetel op grond van de reguliere restzetelverdeling toevallen aan de Partij voor de Dieren. De Partij voor de Dieren gaat ervan uit dat de Kamer niet voorbij zal willen gaan aan de adviezen van de Kiesraad en dus dat ze reëel uitzicht heeft op een zetel in het Europees parlement.

Thieme stapt desnoods naar rechter om restzetel
Den Haag, 11 juni 2009. De Partij voor de Dieren stapt desnoods naar de rechter om een zetel in het Europees Parlement te bemachtigen. Dit kondigde partijleidster Marianne Thieme vandaag aan nadat de Kiesraad de officiële uitslag van de Europese verkiezingen van vorige week had bekendgemaakt.
---------------------------------------------------------------------------------

DEN HAAG- 12 november 2009
De Tweede Kamer vindt dat de PVV recht heeft op de extra zetel die Nederland in het Europees Parlement krijgt. Alleen de Partij voor de Dieren (PvdD) verzet zich tegen deze gang van zaken. Fractievoorzitter Marianne Thieme vindt dat de extra zetel in Brussel aan haar partij moet toevallen.
Thieme verwijt staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) dat ze de Tweede Kamer onvolledig heeft geïnformeerd over advies dat ze heeft ingewonnen over de zetelverdeling. ,,Ik vind dat de keuze op een onzorgvuldige manier is gemaakt'', zei Thieme donderdag tijdens een overleg over de zetelkwestie. Bijleveld nam met klem afstand van die suggestie.

Het kabinet heeft besloten dat de PVV de 26e zetel in het Europees Parlement krijgt. De partij van Geert Wilders kan nog een volksvertegenwoordiger naar Brussel sturen, omdat het kabinet de extra zetel behandelt als restzetel. De PvdD heeft de kiesdrempel niet gehaald en heeft daarom geen recht op een restzetel.

Bijleveld heeft de Tweede Kamer in april geschreven hoe ze de extra zetel in het Europarlement zal toewijzen. Nederland krijgt die zetel zodra het Verdrag van Lissabon in werking treedt. (1-12-2009)

Thieme heropende donderdag de discussie over die keuze. Zij vindt dat de verdeling ,,riekt naar een spelletje van de grote partijen'', die haar kleine Partij voor de Dieren benadeelt.

,,Het is erg makkelijk om andere partijen met grote woorden te beschuldigen'', reageerde PvdA-Kamerlid Paul Kalma. Hij vindt samen met CDA, SP, VVD, PVV en de SGP dat Thieme probeert om na de wedstrijd de spelregels te veranderen.
Bijleveld sloot zich bij die kritiek aan: ,,Spelregels moet je voor de wedstrijd maken''.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die zich mag verheugen op een vijfde zetel in Brussel, had nog wel een advies voor Thieme. ,,Ik zou zeggen: recht je rug, over vijf jaar weer een kans''.

1 opmerking:

  1. Het lijkt erop dat de gevestigde orde nog banger is voor de Partij voor de Dieren dan voor de PVV.

    BeantwoordenVerwijderen