Respect voor dieren

vrijdag 29 januari 2010

Ethicus: stop toch met dat geloof (door Douwe)

Image and video hosting by TinyPic
Nog even in de herhaling.
Floris van den Berg, bestuurslid van vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte.
Meneer is atheïst, humanist en onbedoeld nog best een humorist ook.
Hij was het enige hoogtepuntje van een hele avond lullen over multiculti bij de NPS gisteravond, en dit fragment willen we u toch niet onthouden.

"Voor religie moet je geen respect hebben. Een arts heeft toch ook geen respect voor de ziektes die hij behandelt".

Check hier voor dat 5 minuten aan hoogtepunt.

--------------------------------------------------------------------------------
COMMENTAAR

... en stop dan meteen ook met vrijdenkerij en humanisme die de menselijke soort verheven achten boven alle andere soorten....

Barend

3 opmerkingen:

  1. Het helaas algemeen aanvaarde dogma dat de mens verheven is boven alle dieren, is niet geïnspireerd door ‘atheïsme’, maar in onze contreien nu net door het joodse geloof en het daaruit vloeiende christendom – idem voor de koran : de mens als kroon op de schepping.
    Atheïsme (de godloochenaars…) is gewoon de verwerping van het bestaan van goden en ander ‘bijgeloof’, zo simpel is dat- en daar hoeft verder geen filosofische uitleg bij – op zich heeft de waardeschaal mens/dier er niets mee te maken.
    Atheïsten bestaan in vele maten en gewichten.
    Barend, u haspelt vrijdenkerij en humanisme (dat inderdaad door vele atheïsten aangehangen wordt) gewoon door elkaar.
    Het vrijdenken heeft nu net als doel zich te proberen te bevrijden van alle vooroordelen, dogma’s en algemeen aanvaarde ‘waarden’, waarmee iedereen van kindsbeen opgezadeld zit; alles kritisch te beoordelen, alles in vraag te stellen, dus ook op wàt de beweerde superioriteit van het menselijke dier boven alle andere diersoorten betreft.
    Ik ken Floris van den Berg niet, en weet dus niet hoe hij over de mens-dier verhouding denkt – u wel, Barend? Heeft hij er al uitspraken over gedaan? Mocht dit wel het geval zijn, dan kan u hem, op basis van de vrijdenkerij, hierover aanpakken .
    (Ter info: in België, waar nauwelijks een protestantse geloofsgemeenschap bestaat, wordt vrijzinnigheid bijna uitsluitend geassocieerd met atheïsme of agnosticisme, minstens met een houding die volledig buiten de Katholieke kerk staat. -Wikipedia)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 1. Het stukje is geschreven door Douwe, het commentaar van Barend. Van den Berg ken ik niet - nooit van gehoord zelfs.

    2. Over de 'vrijdenkerij' heb ik geen mening, maar over humanisme wel. Het humanisme 'gelooft in de kracht van mensen' en zet zich af tegen het aanhangen van goden.

    Het is opvallend hoe deze mensen het dier over het hoofd zien (en onze houding daar tegenover.) Humanisme beschouw ik daarom als niks anders dan navelstaarderij.

    Precies een jaar geleden heb ik erover gecorrespondeerd met het Humanistisch Verbond en ze hierop gewezen. Ze ontkenden het niet - dat kon ook moeilijk - maar voegden er het volgende aan toe:

    "Overigens is een aantal humanisten, waaronder de Verlichtingshumanisten, heel expliciet met dit thema (dier) bezig.
    Dierenrechten vormen steeds duidelijker een onderdeel van het hedendaags humanisme.

    Er is verder een ledengroep die zich met natuur en duurzaamheid bezig houdt.

    Aangezien we dit punt (dierenrechten en milieu) van groot belang vinden, zullen we er in de toekomst meer mee aan de slag gaan dan nu mogelijk is."

    Namens het Humanistisch Verbond (Amsterdam):
    Annemarie Rohlfs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Om de psalmist te citeren: "De dwaas zegt in zijn hart: er is geen God".

    BeantwoordenVerwijderen