Respect voor dieren

vrijdag 1 januari 2010

De Vereniging Proefdiervrij

Omdat ik op www.proefdiervrij.nl het bedrag van de contributie voor 2010 niet kon vinden, vroeg ik de club om opheldering. Daarop kreeg ik volgende bericht:

In het verleden lieten wij onze leden geregeld weten dat de contributie voor het lidmaatschap € 20,- per jaar bedraagt. Maar daarover kregen wij geregeld klachten omdat er leden waren die deze boodschap als ondankbaar ervaarden. Nu leek het net of Proefdiervrij geen prijs stelde op hun (kleinere) bijdrage.

Deze klachten kwamen zo vaak voor dat wij ons best zijn gaan doen om het lidmaatschapsbedrag weg te laten uit onze communicatie. Het kan dus kloppen dat dit moeilijk te vinden is.

Formeel is er sprake van een minimumcontributie; dat is als verplicht onderdeel vastgelegd in de statuten van de vereniging.

Dit voorjaar zal de status van Proefdiervrij echter overgaan van vereniging in die van stichting. Na lang wikken en wegen is hiertoe besloten. Het is een heel karwei om zo’ n overgang te realiseren, maar er zijn te veel voordelen verbonden aan de status van stichting, om dit niet te doen.
Een van de gevolgen is dat er geen sprake meer zal zijn van een minimum contributie, er wordt voortaan gesproken van donatie. De hoogte van de donatie staat vrij voor elke donateur.

De verandering heeft, voor zover mij bekend, geen gevolgen voor de directiestructuur.


Commentaar:
Een volkomen kolderiek bericht natuurlijk, want het staat iedereen altijd vrij om een donatie te doen.
Het lidmaatschap is iets anders: daarvoor ben je een contributie verschuldigd. Dat geeft het recht om mee te praten over het beleid.

Proefdiervrij was nog een van de weinige verenigingen op dit gebied. Je ziet daaraan de herkomst af: opgericht door een groepje enthousiastelingen om dierproeven te bestrijden.
Door de latere verzakelijking werd de band met de leden steeds minder gevoeld en uiteindelijk zelfs alleen maar als lastig ervaren.

Een stichting heeft geen leden. Zo'n club haalt alleen geld op en ziet wel wat het ermee doet. Officieel is het een instelling 'zonder winstoogmerk', maar dat staat er niet aan in de weg dat de directie financieel goed zichzelf zorgt.

Naar mijn mening zou dit een goed moment zijn om iets te doen aan de directiestructuur. Het is nooit goed als directieleden te lang op dezelfde plaats blijven zitten. Proefdiervrij laat dat wel heel duidelijk zien.
Daarnaast heeft de organisatie er in de loop van de jaren nogal wat leden bijgekregen – nòg een reden om de directiestructuur te herzien.

Een van de laatst overgebleven verenigingen is nu nog de Dierenbescherming.
Het wapenfeit waar de leden hiervan zich op kunnen bogen, is het afzetten van de Koningin als beschermvrouwe. Tegen de wil van de directie (die de koninklijke fianciële bijdrage niet graag wilde missen).

Ook de Partij voor de Dieren is een vereniging. Onder druk van kritische leden is door het bestuur de instelling van een ledenraad toegezegd, genaamd 'College van Advies'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten