Respect voor dieren

donderdag 7 januari 2010

Vermiste proefdieren (vervolg)

In het stukje hieronder concludeerde Erica dat er (afgerond) 350.000 proefdieren ‘vermist’ waren. Dit blijkt uit het VWA-rapport dat de dierproeven jaarlijks inventariseert: ‘Zo doende’ 2008.

Zij bedoelde daarmee dat niet bekend is waar die 350.000 dierproeven gehouden zijn.

Een lijst met 122 farmaceutische bedrijven vind je hier.

Die bedrijven doen niet allemaal dierproeven. Er zijn namelijk 'maar' ongeveer 80 vergunninghouders. Welke dat zijn weet ik niet (misschien is dat wel ergens te vinden of op te vragen). De namen worden door VWA (Voedsel- en warenautoriteit = LNV) in ‘Zo doende’ in ieder geval niet bekendgemaakt, dit in tegenstelling tot de universiteiten die niet alleen met naam genoemd worden, maar waarvan ook gedetailleerd opgegeven wordt hoeveel dieren en welke soorten misbruikt zijn.

Overigens is uit het VWA-rapport wel af te leiden hoeveel dieren en welke soorten misbruikt zijn door andere dan wetenschappelijke (onderwijs)instellingen en ziekenhuizen.
Daarvoor moet je kijken in tabel 21.
Dan zie je bijv. dat het misbruik van muizen en vissen ongeveer gelijk is, maar dat proeven met ratten vooral buiten het wetensch. onderwijs gedaan worden: ca. 70%, ofwel 83.505 dieren!
Proeven met kippen worden voor zelfs 90% buiten het w.o. gedaan! (90% = 64.492 dieren).

In totaal is het zo dat (afgerond) 40% van alle dierproeven binnen instellingen van w.o. gedaan worden, maar de meerderheid, 60 % dus, in industriële laboratoria.

Dat maakt het allemaal nog vreemder. 80 Vergunninghouders nemen 350.000 proefdieren voor hun rekening, zonder dat daarover ook maar enige bijzonderheden bekendgemaakt worden.

Er wordt dus door de overheid over dierproeven maar een zeer geringe verantwoording afgelegd.

Zou het verschil erin gelegen kunnen zijn dat het belastinggeld een rol speelt, in de vorm van subsidies aan het hoger onderwijs?
En als dat al zo is, is dat dan voldoende reden om geheim te houden wat er precies met proefdieren gebeurt?

2 opmerkingen:

  1. Het probleem is dat er steeds weer nieuwe schoonmaakmiddelen, medicijnen en nieuwe soorten voedsel op de markt worden gebracht, die van de overheid eerst op dieren moeten worden getest. Als een dier niet ziek wordt van een product, is de kans kleiner dat een mens er wél ziek van wordt. Bedrijven zijn bang voor schadeclaims. Afschaffing van het kapitalisme, het neoliberalisme of de vrije markteconomie is dus een eerste vereiste. De overheid kan ook worden afgeschaft. Als de meeste mensen geen dierproeven meer willen, zal het moeilijk worden deze nog te nemen. We moeten aan de weg blijven timmeren over dierproeven. In dit verband wijs ik op het feit dat het de Dierenbescherming werd verboden een reclamespotje tegen dierproeven vóór 20.00 uur uit te laten zenden. In dit spotje werd een papieren konijn iets in het oog gespoten. Dit mogen kinderen niet zien, terwijl ze wel naar oorlogsbeelden enz. mogen kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had mijn stukje overigens "Mysterie" genoemd. Barend had de titel veranderd in "Vermist".

    BeantwoordenVerwijderen