Respect voor dieren

donderdag 21 januari 2010

Vruchtbaarheidsonderzoek

De mensheid bestaat nog geen 200.000 jaar.
Dat is niks natuurlijk.
Niettemin gaat de Brit Sykes ervan uit dat de mensheid nog wel even te gaan heeft. Maar het loopt af. Hij voorspelt dat de man over 125 miljoen jaar niet meer zal bestaan.
Als de vrouwen tegen die tijd nog bestaan, zullen ze het onder elkaar moeten zien te redden.
De kwestie is dat het Y-chromosoom, dat in z’n eentje de mannelijkheid bepaalt, steeds verder degenereert. De mannelijke vruchtbaarheid staat dus op het spel.

De vrouwen staan er veel beter voor. Vrouwen hebben alle chromosomen dubbel. Fouten op het ene chromosoom kunnen hersteld worden door genen op het andere (parallelle) chromosoom.

In de Volkskrant van zaterdag j.l. een aardig verhaaltje over het Y-chromosoom in het kader van (on)vruchtbaarheidsonderzoek van de man. In het AMC willen ze de mensheid redden.
Er wordt een vergelijking gemaakt met het Y-chromosoom van de mannetjeschimpansee. Dat ziet er beter uit. De verklaring is dat de chimpansee niet monogaam is.
Om nakomelingen te krijgen moet je goede genen hebben (en houden). Monogamie maakt dat minder noodzakelijk. Er is daardoor minder competitie om je genen door te geven.

De schrijver denkt dat de orang-oetan, anders dan de chimpansee, "net als de mens vooral een monogame levenswandel heeft".
Dit is natuurlijk onzin. Na hem daarop gewezen te hebben, preciseert hij:

Ik moet bekennen dat ik de zinsnede heb overgenomen van de onderzoeker, onder toevoeging van het woord ''vooral''. U heeft helemaal gelijk dat solitair niet hetzelfde is als monogaam. Bedoeld was dat mens en orang meer dan de chimpansee hun voortplanting via paarvorming organiseren.

1 opmerking: