De Gender Kliniek in Utrecht is na twaalf jaar weer open. Sinds afgelopen dinsdag kunnen echtparen daar advies krijgen hoe ze voor de conceptie het geslacht van hun kind kunnen selecteren.
Over enkele maanden dient de directie bij het ministerie van VWS een aanvraag in voor een vergunning om echtparen ook medisch te behandelen.
Dat zegt directeur Bert van Delen. In 1998 moest zijn Gender Kliniek na een wetswijziging sluiten, omdat het kabinet-Kok I het onethisch vond dat ouders bepaalden of hun kind meisje of jongen zou worden. Van Delen hoopt nu „na een landelijke discussie” hiervoor wel een vergunning te krijgen.
Volgens Van Delen komen vooral echtparen met twee, drie of vier zonen of dochters bij hem. Ze willen dat hun laatste kind niet weer van hetzelfde geslacht is.
Vanaf 1998 bleef Van Delen ouders adviseren en verwees echtparen voor behandeling naar artsen in Italië, Cyprus en Jordanië. Daar is geslachtsselectie wel toegestaan.
In 2005 onderzocht het Openbaar Ministerie of hij de wet overtrad, maar stelde toen geen vervolging in. Van Delden schat dat jaarlijks duizenden echtparen naar het buitenland gaan voor dit soort behandelingen.
De kans is klein dat de aanvraag van Van Delen voor de behandeling van geslachtsselectie in zijn kliniek wordt gehonoreerd. Alle regeringsfracties in de Tweede Kamer zijn tegen geslachtsselectie.
PvdA-Kamerleden Khadija Arib en Chantal Gill’ard hebben gisteren schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA). Ze willen dat zij optreedt. Arib vindt selectie van geslacht „onethisch”. „Moet je alles toelaten wat kan? In de zorg mag het niet zijn: ‘U vraagt en wij draaien.”
(N.B. De uitdrukking is: Mèn vraagt en wij draaien. B.W.)
CDA-fractiewoordvoerder Janneke Schermers zegt: „Het leven is niet maakbaar. We zullen alles doen om die kliniek te laten sluiten. We vragen aan de staatssecretaris wat de mogelijkheden daarvoor zijn.”
Er zijn twee manieren het geslacht vooraf te beïnvloeden: 1) ivf 2) ‘Albumine’. Bij deze laatste, meest gebruikte, methode selecteert een centrifuge de zaadcellen.
De twee buisjes geven 85 à 90 procent kans op óf een meisje óf een jongen. Een arts brengt de geselecteerde zaadcellen met kunstmatige inseminatie bij de vrouw in.
Overigens is om medische redenen wèl geslachtsselectie toegestaan!
Dit als een van de ouders een geslachtsbepaalde erfelijke ziekte op de jongen of het meisje zou overdragen.
-----------------------------------------------------------------------
Barend vraagt:
Is dit een zaak van de overheid?
Is het landsbelang ermee gemoeid?
Mensen die alleen een kind van een bepaald geslacht willen, kunnen geen goede ouders zijn en horen geen kind te krijgen. Bij een ernstige erfelijke ziekte kan men ook besluiten geen kind te krijgen. In elk geval hoort de wet niet te worden gewijzigd. Overigens is het "U vraagt en wij draaien", naar een platenverzoekprogramma van Radio Veronica.
BeantwoordenVerwijderen