Respect voor dieren

woensdag 17 februari 2010

Stervenshulp (door Erica)

Leve de dood!

Kortgeleden is het "Burgerinitiatief Voltooid Leven" uitgebraakt door ex-politici van VVD tot PvdA. Het groepje doodsaanbidders in kwestie noemt zich "Uit Vrije Wil" en heeft als doel de legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten. De stervenshulp dient te worden verleend door moordenaars die hiervoor een heus certificaat horen te bezitten.

De doelgroep bestaat uit gezonde mensen die de leeftijd van zeventig jaar hebben bereikt. Alle mooie praatjes ten spijt betreft het duidelijk een zuivering van ouderen, die als onproductief worden beschouwd.

Jaren geleden werd ernstig zieke mensen aangepraat dat ze een zogenaamde zachte dood moesten aanvragen. Toen ik darmkanker had, begrepen mensen uit mijn omgeving niet dat ik géén euthanasie wenste. Nu gaat men zelfs zo ver dat men kerngezonde zeventigers aanpraat dat hun leven voltooid is en dat zij zich maar beter van kant kunnen maken. De doodshulpverleners zijn wel zo slim dat ze hun slachtoffers zichzelf de dodelijke middelen laten toedienen.

Gouden tijden zijn aangebroken voor erfenisjagers. Praat je alleenstaande oom of tante maar aan dat het niks is om oud en eenzaam te zijn en je hoeft je geen zorgen te maken over je hypotheek. De overheid kan bejaardentehuizen veranderen in kindertehuizen en aanleunwoningen openstellen voor jongeren.

Conclusie: trap niet in de val die is uitgezet door al of niet sociale liberalen met een nationaal-socialistische mentaliteit.
Deze lieden vergeten dat de puberteit een veel moeilijker levensfase is dan de ouderdom, zodat tieners eerder in aanmerking zouden komen voor een dood "uit vrije wil". Mensen die vijfendertig tot veertig of nog meer jaren hebben geploeterd, mogen zich niet laten aanpraten dat hun leven geen zin meer heeft.

Ik hoop dat de Partij voor de Dieren zich zo fel mogelijk verzet tegen het misdadige initiatief van bepaalde ouderen die zelf vrolijk voortleven.

Ten slotte verwijs ik in dit verband graag naar de anarchistische site www.gebladerte.nl/defabel.htm.

11 opmerkingen:

  1. Ooit heb ik eens gehoord van iemand (ik geloof dat het een professor en/of een oud-politicus was oid.) die in de 90 was, die had gezegd: "De dood heeft mij vergeten".
    Dat klinkt wel heel triest.
    Hij heeft toen wel hulp gekregen om euthanasie te plegen.

    Ik vind zelf dat we ons met deze discussie op gevaarlijk glad ijs begeven. Het is inderdaad zo dat mensen een tijdelijke 'dip' door kunnen maken en toch weer zover komen dat ze de zon weer in het water zien schijnen....hetgeen ze gemist zouden hebben als de 'de pil' hadden geslikt.

    Daartegenover zijn er natuurlijk ook wel heel schrijnende gevallen van heel eenzame, misschien zieke mensen, aan huis gekluisterd misschien, geen sociaal leven meer.....maar om die dan maar 'de pil' te geven??!!
    Ik ben bang voor het hellende vlak.

    Met een beetje cynisme denk ik: "Zou het soms een 'verborgen' initiatief vanuit de overheid zijn om met deze actie de zo bedreigende vergrijzing binnen de perken te houden?"

    De overheid geeft hiermee de mogelijkheid, laat het de mensen zelf doen zodat zij de handen in onschuld kunnen wassen, maar toch ondertussen wel hun doel bereikt hebben: de vergrijzing verslagen !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat mensen her het recht op zelfbeschikking moeten hebben.Ik heb genoeg trieste gevallen gezien en mensen met een echte doodswens,die ik overigens in een aantal gevallen heel goed kan begrijpen,en vind dat je dan een mogelijkheid moet heben om zelf je einde te bepalen.
    Dat zou ik zelf graag willen,en of ik dan 55 ben of 95 dat doet er niet toe,dat is relevant.
    Serieuze doodswensen mogen gehonereerd worden,uit humaan oogpunt alleen al.
    Verdiep je er maar eens in Erica,oude mensen die een serieuze doodswens hebben en die niet mogen gaan.......intens triest en wreed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet relevant had dat moeten zijn natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Erica, je weet niet waar je over praat. Een mens heeft recht op zijn eigen leven. Om te blijven leven en om te kiezen voor dood gaan. Ik heb genoeg ellende van mensen om me heen meegemaakt die tegen hun wil moesten blijven leven. Je weet niet hoe groot dat lijden is. Ik had voor hen gewenst dat zij stervenshulp hadden gekregen. Het gaat niet over aanpraten van dat je leven geen zin meer heeft. Er zijn genoeg mensen die zelf de zin niet meer kunnen vinden, wiens leven een hel is, zowel geestelijk als lichamelijk. Ga jij al die oude mensen bezoeken die eenzaam thuis zitten te lijden? Geef jij hun leven weer nieuwe zin? Nee, maar ze moeten wel blijven leven van jou. Waar haal je de arrogantie vandaan! Jij hebt makkelijk praten om de mensen die deze ouderen willen helpen door hun doodswens serieus te nemen als een soort moordenaars af te schilderen die ons land willen zuiveren van ouderen. Die ouderen moeten dus maar hun mond houden en stoppen met eten of drinken of zich voor de trein gooien als ze daar nog toe in staat zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben zelf een alleenstaande vutter. Mijn hele volwassen leven heb ik alleen gewoond, zodat ik weet wat eenzaamheid is. We moeten ons echter geen emotionele afhankelijkheid laten aanpraten. Als je belangstelling hebt voor de wereld om je heen en als je liefhebberijen hebt, kun je je dood rustig afwachten. Deze komt vaak vroeg genoeg. Het gaat nu om gezonde ouderen. Op verzoek van Barend zal ik ook nog iets schrijven over euthanasie voor ernstig zieken. Sandra, mijn moeder had een ongeneeslijke kanker en was aan het dementeren, maar wilde beslist géén euthanasie. Ik heb haar juist moeten beschermen tegen mensen die haar voortijdig dood wilden laten gaan. Ik heb haar uiteraard trouw bezocht, hoewel ik aan de andere kant van het land woonde, geen auto had, de hele week naar mijn werk moest, mijn huishouden had te doen, veel huisdieren moest verzorgen en zelf in die tijd anderhalf jaar aan darmkanker werd behandeld, waarna ik nog vaak naar het ziekenhuis moest voor controles en onderzoek. Bejaarde buurvrouwen, kennissen en familieleden heb ik ook trouw bezocht, thuis of in het verpleeghuis, ondanks mijn drukke bestaan en mijn eigen gezondheidsproblemen (na zware darmoperaties en een jaar chemotherapie blijf je nog jarenlang erg moe en vatbaar voor ziektes; ik moest ook altijd een griepinenting halen en kreeg de eerste vijf jaar elke winter bronchitis, wat ik vóór de chemokuren nooit had gehad; ook heb ik sinds de laatste darmoperatie een blaasverzakking, zodat mijn blaas leegloopt bij lachen, niezen en hoesten; bij verkoudheid draag ik incontinentiemateriaal; ik ben altijd stomverbaasd als incontinentie als een grond voor euthanasie wordt aangevoerd: ik ben blij dat ik nog leef, ondanks dat ik nauwelijks meer wimpers heb ten gevolge van de chemotherapie en niet de deur uit kan zonder dat ik een wenkbrauwpotlood heb gebruikt; ik wil niet zielig doen, maar geef alleen maar aan dat ik geen gemakkelijk leven heb gehad en nog niet heb en dat ik desondanks het leven de moeite waard vind).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Erica,voor iedereen liggen die grenzen ergens anders.
    En ik moet er niet aan denken om dementerend te zijn,kanker te hebben en dan 1 keer in de week door mijn dochter te worden opgezocht die aan de andere kant van het land zou wonen,hoe goed bedoeld ook.Ik pas daarvoor.Net zoals als ik er voor zou passen als iedereen die ik lief heb om me heen zou zijn weggevallen,ik kan me voorstellen dat ik dan een doodswens zou hebben.
    Jij schrijft: je bent blij dat je nog leeft,maar het is voor jou niet voor te stellen dat er mensen zijn die daar niet blij om zijn.
    Ik heb dit initiatief uiteraard ondertekend: ik ben een absolute voorstander van euthenasie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben blij met de mensen die Uit Vrije Wil hebben opgericht.

    Mijn moeder(86) heeft atrose door haar hele lichaam. Ze is enorm afgevallen door de pijn en zit op haar botten. Er is niets dat nog helpt om de pijn weg te nemen. Ze hoopt ieder morgen niet meer wakker te worden.

    De verpleegenden in het verzorgingshuis, waar moeder sinds een paar maanden woont, zijn heel goed, lief en behulpzaam. Daar heeft moeder het heel goed getroffen. Maar die pijn die blijft.

    Moeder heeft een euthanasieverklaring. Helaas is er in haar geval niemand die haar helpt!

    Wat een onzin zeg, gezonde mensen die dood willen als ze 70 zijn! Op de eerste plaats is het hun eigen keuze! Wij vragen er toch niet om om geboren te worden? Mogen we dan alsjeblief kiezen om te gaan wanneer we dat willen? Daarbij komt ook nog dat ik denk dat de meeste 70ers heus niet zomaar uit het leven willen stappen. Daar vinden ze het leven te mooi voor.

    Laat in godsnaam wel de mensen hun eigen keuze bepalen! Ik heb dit initiatief dan ook ondertekend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vinden de tegenstanders van euthanasie het humaan dat mensen zich,op een vreselijk manier en in eenzaamheid, het leven ontnemen omdat ze geen uitweg meer zien?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Erica,
    Dat je alleen woont wil niet zeggen dat je onder eenzaamheid lijd. Natuurlijk kun je de dood rustig afwachten als je nog zin hebt in het leven en belangstelling en liefhebberijen.
    Maar als je leven een hel is, een gevangenis en je niets en niemand hebt dan is het wel heel anders. Natuurlijk moest je moeder niet dood als ze dat niet wilde. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar als mijn moeder uitzchtloos lijdt en duidelijk aangeeft niet verder meer te willen, voel ik me verplicht haar te helpen. Net zoals ik dat doe bij mijn hond als die ondraaglijk lijdt, er geen hoop meer is en ze niet meer wil.
    Ik heb trouwens nooit gehoord dat incontinentie als reden wordt aangevoerd voor euthanasie. Het is fijn dat jij het leven de moeite waard vindt ondanks de tegenslagen die je gehad hebt. Dat is een zegen en helaas is het niet iedereen gegeven dat hij het leven de moeite waard blijft vinden. Dat is niet iets wat je makkelijk even in de hand hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik weet uit eigen ervaring heel goed wat zelfmoordneigingen zijn en hoe verstikkend eenzaamheid kan zijn. Ik heb liever te maken met mensen die mij opbeuren dan met figuren die mij zeggen dat ik vooral rustig zelfmoord moet plegen als ik er zin in heb. Zulke mensen zijn satanisch en hadden maar beter niet geboren kunnen worden. Mijn moeder was als de dood dat zij het slachtoffer zou worden van het moderne, libertijnse denken over euthanasie. Ik heb haar beloofd dat ik haar zou beschermen tegen moordenaars, ook tegen moordenaars die zich als weldoeners zouden voordoen. Ik heb woord gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vrijheid, je moeder hoort genoeg morfine te krijgen tot ze geen pijn meer lijdt, ook als ze ten gevolge van de morfine sterft. Sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen