Respect voor dieren

donderdag 25 februari 2010

Krachtvoer

Image and video hosting by TinyPic

Vorig najaar verscheen een heel aardig kinderboekje geschreven door Antoinette Hertsenberg, beter bekend als de vrouw van Nico Koffeman. Het is mooi uitgegeven, met veel illustraties op groot formaat van de politieke tekenaar van dagblad Trouw, Len de Munnik. Hard kaft, dus het kan tegen een stootje. Als leeftijd wordt opgegeven: vanaf 4 jaar.

Dat kan, als prentenboek, hoewel Len de Munnik de neiging heeft karikaturen te tekenen, niet meteen voor ieder kind erg herkenbaar. Het is echter sowieso een boekje om te herlezen, als het kind ouder is, want zo heel eenvoudig is het toch niet.

De pakkende titel is: Krachtvoer, en de ondertitel: Waarom Klaas geen vlees eet.
Dat maakt duidelijk waar het over gaat, t.w. het vegetarisme. 

De opzet is heel aardig: Klaas is jarig en er mogen vriendjes komen eten. Die begrijpen echter niet waarom er geen kroketten en frikandellen op tafel komen. ‘Ja’ zegt Klaas, ‘wij eten geen vlees.’
Wanneer Klaas later bij oma op bezoek is, legt zij uit waarom de familie geen vlees eet. Het wordt dan ook duidelijk waarom een jongen als hoofdpersoon gekozen is, want jongetjes vinden groot en sterk belangrijk. Oma gaat daarin mee en zij zegt dat dat niets met het eten van vlees te maken heeft. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een olifant (groot), naar een gorilla (sterk), een nijlpaard (zwaar), een giraffe (lang), een hert (snel). 
Het zijn mooie voorbeelden, alleen moet een kind dan wel weten dat dat allemaal planteneters zijn.

Het (over)bevolkingvraagstuk wordt ook nog aangeraakt, aan de hand van een concreet voorbeeld. Uitgelegd wordt dat dieren zelf erg veel eten. En dat er daardoor niet genoeg voedsel overblijft voor alle mensen. 
Ik denk dat dit te hoog gegrepen is voor kinderen.

Neemt niet weg dat het een erg leuk boekje is - ook om cadeau te doen - dat kinderen kan helpen begrijpen waarom je geen vlees eet.

Antoinette Hertsenberg, Krachtvoer (Karakter Uitgevers b.v.; 2009); €14,95

9 opmerkingen:

  1. Krachtvoer is een leerzaam boekje over het eten van vlees en vegetarisch eten.

    Heb het ook in mijn(55+er) boekenkast staan. Nooit verkeerd,denk ik! Zeker aan te bevelen voor kinderen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja Vrijheid, het is leerzaam maar gelukkig niet: belerend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het verbaast mij dat je Antoinette Hertsenberg introduceert als "beter bekend als de vrouw van" Niko Koffeman. Ik ken haar op de eerste plaats als presentatrice van het consumentenprogramma Radar. Ze is ook een van de directieleden van de TROS geweest. Verder is zij kortgeleden uitverkozen tot beste televisiejournalist van het jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Erica: ik ben geen tv-recensent. Ik ken haar alleen in relatie tot de Partij (en Koffeman).

    Maar allicht zullen anderen haar weer ergens van kennen; uit de kerk bijv.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wie het programma 'Radar' niet kent, dat al jarenlang wekelijks bij de TROS is te zien, staat m.i. buiten de maatschappij. Misstanden bij veetransporten zijn hierin ook aan de kaak gesteld. Bijna alle Nederlanders weten wie Antoinette Hertsenberg is, terwijl Niko Koffeman maar bij een klein groepje bekend is. Je kunt Niko Koffeman dus beter de man van Antoinette Hertsenberg noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een vreselijke overschatting van het medium!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ps. helpt het je te laten weten dat ik nog wel zoveel streetwise ben, om ermee bekend te zijn dat het salaris van hertsenberg ver boven de balkenendenorm zit, nl. 200.000 p.j.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, televisiepresentatrices en - regisseurs verdienen veel. Er woonden van die lui tegenover mijn inmiddels overleden ouders in de Vesting Naarden. Ze hadden dure koophuizen (mijn ouders hadden een huurhuis) en de overbuurvrouw van mijn ouders, die een tv-programma in Duitsland presenteerde, werd elke week door een auto met chauffeur naar Duitsland gebracht. Toen een andere presentatrice uit de straat 45 werd, werd ze door de NCRV ontslagen. Die mensen verdienen dus wel veel, maar ze worden gauw te oud gevonden - vooral vrouwen - en dan raken ze hun baan kwijt. Aan de andere kant worden mensen in het bedrijfsleven tegenwoordig ook al gauw te oud gevonden, terwijl zij meestal geen riant salaris kregen. Dat malle argument dat oudere werknemers duurder zouden zijn, klopt van geen kant. Op mijn werk ging je salaris na je 38ste niet meer omhoog, zodat je bv. op je 54ste niet duurder was dan op je 38ste.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. je verzuimt m.i. er de juiste conclusie uit te trekken, t.w. dat tv amusement is. De ene keer wat beter verpakt dan de andere. alleen al de salarissen wijzen daarop; nergens worden zulke salarissen betaald als in de amusementsindustrie.

    o.a. belastinggeld he.

    BeantwoordenVerwijderen