Respect voor dieren

dinsdag 12 oktober 2010

Minister van Integriteit

 
Dossier Gerd-Leers
Het lachebekje hierboven is Gerd Leers. Hem mòesten ze niet in de Randstad. Hij was tot vor kort burgemeester van Maastricht en voert al jaren een kruistocht tegen de coffeeshops. Zover ik weet heeft hij daarmee nog niet veel succes gehad.

Maar Leers vindt zichzelf inmiddels een maatje te groot voor Maastricht en solliciteerde eerst naar de functie van burgemeester van Den Haag, en daarna naar die van Rotterdam. Van een provincieplaats kleiner dan Leiden en Dordrecht wilde hij even overstappen naar de tweede en derde stad van dit land. Toen hij het wèèr niet werd, zei hij tegen Intermediair: “Ik hou niet van dit soort spelletjes. Daarom ben ik eigenlijk geen goed politicus.”

Inderdaad: geen goed politicus maar òòk geen goed bestuurder. Dat bewees hij toen hij een vergunning weigerde aan Respect voor Dieren om te demonstreren – nota bene tegen de bonthandel, in de plaatselijke Stokstraat. Er zijn mindere aanleidingen om te demonstreren! Maar Leers is van het CDA èn uit Maastricht – dus dan weet je het wel. [De Maastrichtse Maria van der Hoeven liet zich op het bordes van Huis ten Bosch fotograferen met een grote bontkraag:]

Maar goed, je kunt privé een mening over bont hebben, als ervaren bestuurder moet je toch een beetje weten hoe recht en wet in elkaar zitten. En als je het niet zelf weet, dan heb je toch allicht een ambtenaar rondlopen met enige sjoege daarvan. Helaas, de rechter moest hem uitleggen dat de vrijheid van meningsuiting een grondrecht is dat je, als burgemeestertje, niet zomaar even opzij kunt zetten. Het is haast niet te geloven dat er nog zulke nitwits op deze posten functioneren.

Het vertrek van Gerd Leers als burgemeester van Maastricht kan de stad alleen maar ten goede komen.
De man is noch integer noch democraat. Hij hoort thuis in een sjoemelcultuur. Zo zag hij er geen been in zijn positie als burgemeester te misbruiken bij de aankoop van een vakantievilla in Bulgarije.
Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten onderzocht de gang van zaken rond deze aankoop en concludeerde:

Leers heeft geen wettelijke voorschriften overtreden, maar heeft hij wel in een aantal gevallen de schijn van belangenverstrengeling gewekt.
Dat is een overtreding van de gedragscode van de gemeente Maastricht.
In zijn contacten met de Bulgaarse ambassadeur in Nederland heeft Leers daadwerkelijk de belangen verstrengeld, zo blijkt. Volgens de onderzoekers betrok Leers de ambassadeur „onnodig in zijn privézaken”. Deze verstrengeling had volgens BING „voorkomen kunnen worden” en is daardoor „strijdig met de gedragscode”.
***

Al met al prima geloofsbrieven voor een Minister van Integriteit.
Een perfect CDA-departement.

3 opmerkingen:

  1. "Minister van Integriteit" is een goede vondst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel mensen vinden dat het huidige kabinet een ministerie van Desintegratie omvat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wilders en degenen die zich niet tegen hem willen verzetten, desintegreren de samenleving, het CDA en de dierenrechtenbeweging.

    BeantwoordenVerwijderen