Respect voor dieren

dinsdag 19 oktober 2010

Innovatie


Vaak wordt aangenomen dat technische innovaties bestaande problemen oplossen, en niet meer dan dat.
Dit is de drogreden van de sociale continuïteit, een redenering waarin het feit dat bijna iedere innovatie ook nieuwe problemen oproept, wordt genegeerd of gebagatelliseerd.

Voorbeeld: de was

Als het zo was dat ook vroeger al alle taken binnen het kerngezin werden uitgevoerd, dat bijvoorbeeld de was altijd al één keer per week door de vrouw des huizes zelf werd gedaan, dan geldt inderdaad dat een apparaat als de wasmachine 'de huishoudelijke taken' heeft verlicht.

De veronderstelling dat het wassen ook vroeger gewoon thuis werd gedaan is onjuist.

Lange tijd leek het er zelfs op dat wasserijen deze taak, die oorspronkelijk door aparte wasvrouwen werd verricht, zouden overnemen.

Elektrificatie bracht naast de stofzuiger echter ook de individuele (thuis)wasmachine; die machine maakte het wassen tot een routine, zeker, maar wel een routine die veel vrouwen, niet alleen uit de hogere klassen maar ook uit de middenklasse, nog nooit eerder zelf hadden verricht.

Belangrijke technologische innovaties roepen meestal nieuwe, onvoorziene problemen op omdat ze ook veranderingen teweeg brengen in de aard en inrichting van de samenleving.


Lit. : Rein de Wilde, De voorspellers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten