Respect voor dieren

zaterdag 16 oktober 2010

Ronald Plasterk


Maarten Keulemans heef een aardige column in de Volkskrant op zaterdag. Hij werkt als hoofdredacteur bij een gerenommeerd tijdschrift: Natuurwetenschap en Techniek. Zijn Vk-column is sinds kort verbannen naar de uiterst linkerzijde van een linkerpagina (katern Wetenschap). Onopvallend.

Vandaag heeft hij het over Alfamannetjes. Na alle aandacht voor het geringe aantal vrouwen in de regering vraagt hij aandacht voor het ontbreken van bêta’s. Hij noteert onder de bewindslieden: driemaal geschiedenis, zesmaal rechten, driemaal politicologie, economie en bestuurskunde plus één arts. Hij concludeert dat het land wordt geregeerd door juristen en beroepsregenten. Daarbij geeft hij nog een aardige sneer naar de vorige minister van Economische Zaken, de Moeder Maria uit Maastricht, die enthousiast was over Intelligent Design.

Een column is bedoeld om te prikkelen en daarin slaagt deze.
Want ik betwijfel eerlijk gezegd of bêta's goeie (laat staan: betere) bestuurders zijn. Het lijkt me niet zonder reden dat ze zich er in het algemeen verre van houden.
Daarbij komt dat dierproeven een zaak zijn van bêta’s, op alle niveaus van de experimenten.
Wat mij betreft zegt dat genoeg: zowel over hun intellectuele als morele kwaliteiten.
Ronald Plasterk (bêta) vind ik een goed voorbeeld. Mensen met bloed aan hun handen behoren m.i. sowieso niet in het landsbestuur. Als onderwijsminister heeft hij voor zover ik kan beoordelen gelukkig niet al te veel schade aangericht.

2 opmerkingen:

  1. De vroegere, gerespecteerde president van Indonesië Wahid wees erop dat terroristen doorgaans ingenieurs zijn. Hij vond het belangrijk dat er meer culturele vakken werden gestudeerd, waarbij mensen leren tussen de letters door te lezen, dus ook bij de Koran.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Correctie: tussen de regels door.

    BeantwoordenVerwijderen