Respect voor dieren

maandag 18 oktober 2010

Regeer- en gedoogakkoord

In het regeerakkoord staat het volgende over dieren(on)welzijn:

Het dierenwelzijn wordt bevorderd.

Het kabinet zet in op hogere eisen aan dierenwelzijn in de EU ten behoeve van een gelijk speelveld.

In elk geval zet het kabinet in op EU-regelgeving tot vermindering van transporten over lange afstand van slachtvee en het mogelijk maken van het vaccineren in plaats van het doden van dieren ter beperking van dierziekten.

Het kabinet zet in op alternatieven voor dierproeven.

Misstanden bij dierenfokkers worden aangepakt.

Illegale handel in exotische diersoorten wordt effectiever bestreden.

Dierenmishandeling wordt harder aangepakt, onder meer door 500 animal cops (dierenpolitie).

Er komt een apart alarmnummer voor dieren in nood en dierenmishandeling waaraan ook de dierenambulance zal worden gekoppeld (bijvoorbeeld 1-1-4 “red een dier”).

***
Commentaar:
Indrukwekkend kan ik dit bepaald niet noemen. Het is veeleer het wegwerken van enige misstanden, wat allang geleden gebeurd had moeten zijn. En dan moet nog maar afgewacht worden of het niet uitsluitend loze kreten zijn.

Dierenwelzijn in de EU op een gelijk speelveld betekent in de praktijk een regressie naar het minimum: landen als Bulgarije, RoemeniĆ«, Griekenland enz. bepalen nu in meerderheid het 'speelveld'.
Let ook op de terminologie: 'speelveld', waar het om belangen en prioriteiten van levende wezens gaat.

Wat wordt verstaan onder: 'inzetten op' ?
We zijn toch niet in het casino? Waartoe verplicht de regering zich nu eigenlijk?
Alleen tot het beperken van veetransporten en het invoeren van vaccinaties?

Hoe gaat de regering 'inzetten op' alternatieven voor dierproeven?!
Hier mis ik al meteen de toevoeging: 'In elk geval.........'
Ik neem aan dat bedoeld wordt: het verminderen van dierproeven (tot nul), maar het staat er niet.

Opvallend verder het ontbreken van de volgende eisen uit het verkiezingsprogramma van de PVV; dit ging VVD & CDA blijkbaar al veel te ver (en Wilders uiteindelijk ook):

• Rechten van het dier in de Grondwet
• De bio-industrie op lange termijn afbouwen
• Verbod op ritueel slachten

5 opmerkingen:

  1. Zo zie je dat de Partij voor de Dieren nog altijd nodig is. Als ze het aantal Tweede Kamerleden inderdaad gaan verminderen tot 100, wordt het extra belangrijk om niet te kissebissen en op de Partij voor de Dieren te blijven stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In plaats van een verbod op ritueel slachten zou ik liever een verbod op onverdoofd slachten bepleiten. Het gaat immers niet om gebeden die worden uitgesproken, maar om dierenleed. Hiermee wordt ook voorkomen dat de Partij voor de Dieren tegen bepaalde religies gekant lijkt. Mensen die voor dierenrechten opkomen, worden al vaak genoeg in de extreemrechtse hoek geduwd (soms door eigen schuld). Verder mogen ook vissen niet onverdoofd worden geslacht. Als men vissen wil doden, dient men deze dieren in het water te elektrocuteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Partij voor de Dieren; verkiezingsprogramma-2010

    • 2.12 De overheid oefent in slachthuizen strenge en intensieve controle uit en past bij overtreding strenge sancties toe. Dit geldt in bijzondere mate voor het bedwelmen van dieren voorafgaand aan de slacht.
    • 2.13 Alle slachtmethoden waarbij de dieren niet verdoofd worden, worden verboden. Er worden daarbij geen uitzonderingen gemaakt voor culturele of religieuze tradities en gewoonten.
    • Er komt een verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren.
    • Er komt geen wettelijk vastgelegde (religieuze) rustdag.
    • Scholen die gebaseerd zijn op levensbeschouwelijke grondslag mogen niet discrimineren in hun aannamebeleid.
    • Politieke partijen mogen niet discrimineren naar sexe, ook niet waar de overwegingen daartoe ingegeven worden door levensbeschouwelijke opvattingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Omdat het blog van Barend ook aan gezondheidszorg is gewijd, wijs ik erop dat Hannie van Leeuwen vandaag heeft besloten haar activiteiten voor het CDA te staken omdat het nieuwe kabinet te weinig voor ouderenzorg overheeft. Haar beslissing is mede ingegeven door het feit dat het CDA op de PVV steunt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is nu al zover gekomen dat ik fatsoenlijke mensen duidelijk moet maken dat niet alle dierenrechtenactivisten extreem rechts zijn. Hoewel het voor dieren niets uitmaakt of ze door rechts of door links worden beschermd, staat de dierenrechtenbeweging nu in een kwaad daglicht. Ik betoog steeds dat de Partij voor de Dieren absoluut niets met uiterst rechts te maken heeft en juist links van het midden staat. De PVV is het gelukt zelfs de dierenrechtenbeweging te verscheuren en haar een slechte naam te bezorgen.

    Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Toen Janmaat in de Tweede Kamer zat, zorgden veel leden van zijn Centrumpartij ervoor dat zij bestuursfuncties bij de Dierenbescherming verkregen, zodat de Dierenbescherming zich genoodzaakt zag een jaarlang een ledenstop in te stellen.

    Dierenliefhebbers: let op uw zaak!

    BeantwoordenVerwijderen