Respect voor dieren

donderdag 28 oktober 2010

De rij voor de dames wc

Iedereen kent de rij voor de dames wc. Ik ben een tijdje gids op een bus geweest en bij aankomst in een restaurant was het meteen prijs. Lange rijen voor de Dames, wat extra oponthoud gaf. Het gaat soms zover dat de brutaalsten onder de ladies het herentoilet binnengaan.

Hierbij valt te bedenken dat de urineweg van de vrouw met 3,8 cm minstens vijfmaal korter is dan die van de man. Dat betekent dat de vrouwelijke blaas vijfmaal sneller geleegd is. Anders gezegd: in de tijd dat 1 man een wc bezet houdt, hadden vijf vrouwen hun behoefte kunnen doen. En dat betekent weer dat de rij voor de dames wc eigenlijk niet te begrijpen is.

De verklaring moet wel zijn dat de beslotenheid van de dames wc het oponthoud geeft. De dames nemen simpelweg de tijd. Bij de heren wordt vaart gemaakt, doordat de wachtenden ongeduldig staan toe te kijken.

De oplossing ligt voor de hand: het doorzichtig of (half)open maken van de dames wc's.

7 opmerkingen:

  1. Ja, dat zou jij wel willen: doorzichtige damestoiletten! Zonder gekheid: mannen hoeven voor een plasje alleen maar hun gulp open te maken, terwijl vrouwen hun broeken naar beneden moeten doen of hun rokken optillen. Verder moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd vaak een maandverband verwisselen. Ten slotte komt het voor dat er in een gebouw meer heren- dan damestoiletten zijn. Ook heb ik het meegemaakt dat er in het bijgebouw van een school waar ik lesgaf voor de leraren maar één wc was, waar geen emmer stond waar je je maandverband kon weggooien! Moet je dan de halve dag met een maandverband vol oud bloed in je tas rondlopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In herentoiletten zijn dikwijls plasbakken aangebracht waardoor een aantal mannen tegelijk kan plassen. Vrouwen moeten een voor een op elkaar wachten. Dit vormt ook een verklaring.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee hoor Claude, er zijn ook dames wc's naast (en/of tegenover) elkaar, dat is het probleem niet. Heren doen er langer over, maar ze nemen wel minder ruimte in, doordat ze geen hokje nodig hebben. Dus ruimtelijk is er vaak evenveel gelegenheid.

    Het blijft m.i. opvallend dat dames vrijwel altijd in een rij staan en heren (haast) NIET.
    In het slechtste geval zouden er evenveel dames als heren in de rij moeten staan, maar ook dat is niet het geval.

    Ik kan dan toch niet anders concluderen dan dat dames in de beslotenheid van het hokje wel errug de tijd nemen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vrouwen hebben ook de gewoonte in de toiletruimte hun haar te kammen en hun make-up bij te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij het bedrijf waar ik werk, zijn alle damestoiletten van drie hokjes voorzien en alle herentoiletten van drie hokjes PLUS vier pisbakken. Hierdoor hoeven mannen minder lang te wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op straat zijn urinoirs voor mannen, maar vrouwen moeten bv. naar een warenhuis gaan. De Dolle Mina's hebben vroeger uit protest al urinoirs voor mannen met een roze lint afgesloten. Verder is het zo dat als kleine kindertjes naar de wc moeten, zij meestal door hun moeder worden meegenomen, wat ook ophoudt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De vrouwenblaas is kleiner dan die van de man, bijgevolg moeten vrouwen vaker. Daarom staan er altijd zoveel vrouwen in de rij.

    BeantwoordenVerwijderen