Respect voor dieren

zondag 24 oktober 2010

Rondeel: beter dan biologisch?

Op een ei staat altijd een nummer gestempeld. Dit refereert aan het houderijsysteem.

Dit betekent het stempel op uw ei:

0 = biologisch ei

1 = vrije uitloop-ei

2 = scharrelei

Op het rondeelei staat het stempelnummer 2.
Rondeel is zich bewust van het feit dat dit vragen kan oproepen. Het stempel betekent immers dat het Rondeelei een scharrelei is.
Dit heeft te maken met het feit dat ook het Rondeel zich uiteraard aan de wet dient te houden. Het Rondeel is ingericht naar de behoefte van het dier. Vandaar ook de diverse verblijven: nachtverblijf, dagverblijf en bosrand.

De uitloop van de dieren is dus wel degelijk daar, maar voldoet qua grootte niet aan de eisen die gesteld worden bij vrije uitloop en/of biologische eieren. Puur wettelijk is het Rondeelei een scharrelei.

Commentaar:
Wakker Dier maakt reclame voor het Rondeel-ei.
Wie het begrijpt mag het zeggen. (BW)


Rondeel Barneveld

Stichting Wakker Dier maakte van 11 tot en met 16 oktober 2010 reclame op de radio voor het Rondeel-ei. Een 20 seconden durend spotje is zo’n 300 keer uitgezonden op de zenders ClassicFM, Radio1, Radio2, Radio4 en Sky Radio.
Het initiatief voor de reclame komt voort uit het enthousiasme voor het Rondeel nadat Wakker Dier in de zomer een bezoek bracht aan de eerste Rondeel-stal in Barneveld.

Argumentatie voor de actie is volgens woordvoerder Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier dat de organisatie met trekken én duwen probeert de consumptie van vlees, zuivel en eieren diervriendelijker te krijgen. ,,Dus aangeven wat niet goed is, maar ook aangeven waar we wel enthousiast over zijn. Deze spot is een voorbeeld van het laatste.’’

Rondeeldirecteur Ruud Zanders is blij met de reclamecampagne van Wakker Dier voor het Rondeel-ei, waar Rondeel en Albert Heijn – de enige supermarkt waar de Rondeel-eieren zijn te verkrijgen – vooraf over waren geïnformeerd. Hij hoopt niet dat de reclamespotjes zullen leiden tot een al te grote vraag naar Rondeeleieren, die vooralsnog alleen in Barneveld worden geproduceerd. Een tweede Rondeelstal is in aanbouw in Wintelre (N-B) en komt in april volgend jaar in productie. ,,Productietechnisch draait het goed in Barneveld, terwijl we in het bedrijfsplan voorzichtig gerekend hebben. Dus iets extra’s kunnen we wel leveren, maar geen grote ’boost’. Het risico zit er in dat we de vraag niet bij kunnen houden. Dat is tijdelijk lastig, maar gezien dat het tweede Rondeel gebouwd wordt, is het eigenlijk alleen maar prettig. Dan zien we ook dat er voor die eieren plaats is in de markt. En daar lijkt het inderdaad op.’’

Wakker Dier roept de overheid op de naam ‘scharrelei’ te veranderen in 'schuurei' omdat scharrelkippen eigenlijk nooit buiten kunnen scharrelen. De term scharrelei is volgens Wakker Dier ten onrechte door de overheid verplicht gesteld voor kippen die in een schuur leven met negen dieren per vierkante meter.
In de meeste andere Europese landen heet het scharrelei, ‘schuurei’ of ‘grond-ei’. Door het predicaat ‘scharrelei’ voor deze eieren verplicht te stellen, zet de overheid consumenten massaal op het verkeerde been.

Scharrelvlees van kippen, runderen en varkens komt immers van dieren die wél buiten hebben kunnen scharrelen.

Naast de misleidende term zijn ook de dozen van scharreleieren vaak misleidend met mooie plaatjes van koren- of maïsvelden die de kip helaas zelf nooit heeft gezien.

Wakker Dier meent dat de term ‘scharrelei’ mede oorzaak is van het hoge percentage scharreleieren (40%) in Nederland vergeleken met vrije uitloop en biologische eieren (samen ongeveer 15%).
In Engeland bijvoorbeeld wordt verwacht dat het aantal vrije uitloopeieren 46% van de markt uitmaakt in 2012.
Veel Engelse boeren schakelen met het naderende legbatterijverbod om naar vrije uitloopsystemen.
Wakker Dier is bang dat in Nederland de meeste batterijkippen zullen eindigen als zogenaamde scharrelkip in een dichte schuur tenzij de term snel wordt veranderd in schuurei.

(wordt vervolgd)

4 opmerkingen:

  1. Wie eieren eet, maakt zich medeplichtig aan het levend versnipperen van haantjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De propaganda gaat uit van Wakker Dier.
    Laat hun s.v.p. even je mening weten: info@wakkerdier.nl
    Benieuwd naar hun reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een mail gestuurd naar Wakker Dier en wacht het antwoord af.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wakker Dier heeft mij vlot geantwoord. Ze zijn het wel met mij eens, maar proberen de Nederlandse bevolking stapsgewijs diervriendelijker te laten leven. Ik ben radicaler, maar heb begrip voor het standpunt van Wakker Dier. Bij alle hervormingsbewegingen heb je realo's en fundi's en ik denk dat er zowel Realpolitiker als Prinzipienreiter nodig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen